— Legen mente det var best både for meg og barnet om fødselen kom i gang naturlig og ville vente til mandagen. Det trodde jeg på, og jeg mistenkte aldri at noe skulle gå galt på grunn av overtiden.

Amushkar Mahmoud og mannen Ali Omer Mohammed er tilbake på gravstedet to uker etter at deres første barn døde. Sønnen Lawand døde i mors liv, mindre enn ett døgn etter at undersøkelsen på Haukeland viste at alt så bra ut.

— Det verste er at jeg ikke fikk tid til å bli kjent med ham. Det er fint at legene ønsker at alt skal være naturlig, men jeg mistet barnet mitt. Han er død. Hva er bra med det? spør Mahmoud.

Hun er full av sorg, men også raseri, over at legene de stolte på sendte henne hjem, da hun var så langt over termin.

Det var helt forferdelig! Jeg fikk bedøvelse for å klare å føde.

— Jeg er over 38 år, og barnet mitt var 4,6 kilo. Jeg burde ha blitt fulgt opp ekstra, sier Mahmoud.

Kjente ikke liv

Ifølge nye anbefalinger fra Helsedirektoratet skal ingen lenger vente lenger enn til uke 42 før de kalles inn til omfattende undersøkelse ved sykehus. En slik undersøkelse innebærer at fostervannet måles, man sjekker hjerterytmen til fosteret og tar ultralyd.

Denne undersøkelsen var Amushkar Mahmoud til tirsdag 23. oktober, ni dager over termin. Alt så bra ut. Hun fikk med seg hjem en brosjyre om ulike metoder for å sette i gang fødselen. Hun fikk ny time fredag 26. oktober, og fikk forståelsen av at fødselen skulle settes i gang.

STOR BABY: Dagen før sønnen Lawand døde i mors liv, ble han målt til å være 3,8 kilo på kontrollen på Kvinneklinikken. Det viste seg at han var 4,6 kilo og 58 cm lang. - Jeg visste ikke hvor stor risiko det var å gå over tiden, sier Amushkar Mahmoud.

Nok en gang viste undersøkelsen at alt så bra ut. Legen mente derfor at det var trygt å sende henne hjem over helgen, med begrunnelsen at en naturlig fødsel var best.

Lørdag morgen våknet hun uten å kjenne liv. Etter et par timer ringte hun KK.

— De sa at jeg måtte vente litt lenger. Dersom jeg ikke kjente liv etter noen timer, måtte jeg ringe igjen, forteller Mahmoud.

Klinikkoverlege Heidi Thornhill opplyser at det er helt normalt at fosteret sover i perioder, og at Mahmoud ble oppfordret til å spise og være i aktivitet for å se om dette førte til fosteraktivitet. Etter noen timer, før riene begynte om ettermiddagen, kjente Mahmoud antydning til liv, og trodde derfor at ting var i orden. Ved midnatt lørdag reiste hun til Kvinneklinikken. Da var det for sent. Hun fikk vite at barnet i magen var dødt.

— Det var helt forferdelig! Jeg fikk bedøvelse for å klare å føde, forteller Amushkar Mahmoud.

— Legen har i ettertid beklaget og sagt at jeg skal få ekstra oppfølging i neste svangerskap. Men hvorfor fikk jeg ikke det nå? Må et barn dø for at de skal ta ting på alvor?

Ventet på barn i 22 år

Amushkar og Ali Omer har vært gift i 22 år og bodd i Norge i ti. Lawand var deres første og svært etterlengtede barn.

— Jeg har aldri vært gravid før. Dette var en stor glede for oss. Endelig skulle vi bli en ordentlig familie. Men så raste alt sammen.

- Ønsker du å bli gravid igjen?

Jeg vil at de ansvarlige skal få sin straff, og at de skal lære.

— Vi skal prøve, men jeg vet ikke. Jeg vet jo ikke om jeg blir gravid en gang til.

Hun stoler ikke på Haukeland. De bommet på barnets størrelse i magen. På den nest siste undersøkelsen ble Lawand målt til å være 3,8 kilo. Han var 4,6, nesten et helt kilo større, og 58 cm lang.

Leste BT

Samme dag som Amushkar Mahmoud ble innlagt på KK, skrev Bergens Tidende historien om Siri Hagerup-Jenssen og Brian Davis som fikk en hjerneskadet datter på Haukeland. Også Siri var langt over termintid, og KK har erkjent at datteren skulle ha vært forløst med keisersnitt på et tidligere tidspunkt.

Skjermbilde3.JPG
ELIAS DAHLEN

Mahmoud ønsker å fortelle om sin opplevelse for at Haukeland-legene skal lære av sine feil.

— Jeg vil at de ansvarlige skal få sin straff, og at de skal lære. Enten bør de få en bot eller sparken. Men uansett hvor mange feil de gjør, blir ingen straffet. Det skjer ingenting, sier hun.

Ekteparet skal klage Kvinneklinikken inn til Fylkeslegen.

VIL HA SVAR: Amushkar Mahmoud og Ali Omer Mohammed må vente i flere måneder før de får svaret på hvorfor sønnen døde i magen. - En jordmor sa at morkaken kan ha sviktet, sier Mahmoud.
ELIAS DAHLEN
Skjermbilde4.JPG