Tilstanden til 48-åringen er fortsatt stabil. Mannen har frostskader og får behandling for skadene ved Medisinsk avdeling på Haukeland Universitetssykehus, opplyser sykehuset mandag formiddag.

— Det er typisk at én overlever mens andre dør under slike forhold, sier lege og spesialist i fjellmedisin, Johan Kofstad

— Det er en betydelig biologisk forskjell på folk når det gjelder hvor mye kulde man tåler. Det er likevel umulig å si hvem som tåler mer eller mindre, da vi ikke kan teste dette på forhånd, sier Kofstad. Han er leder for norsk fjellmedisinsk forum og har jobbet med blant annet frostskader i en årrekke.

Les også: To funnet døde i fjellet

Video: Intervju med politiet

- Dårlig utstyr vanlig årsak

Kofstad mener dårlig utstyr ofte er årsak til at folk får problemer i kulden.

— Det kan jo virke som om de er blitt overrumplet av vind, sier Kofstad.

Vindens kjøleeffekt gjør det helt nødvendig å ha på seg vindtette klær når man er på fjelltur.

— Dersom det er minus femten og ti sekundmeter vind føles det som minus tjuefem til tjueåtte grader, sier den erfarne legen.

Både politiet og mennene som gikk sammen med skottene fra Finse mener de manglet utstyr for å klare seg da været slo om underveis på turen.

— De var verken godt eller spesielt dårlig kledd. Det eneste jeg reagerte på var at den ene av dem hadde svært dårlige ski, og at de ikke hadde spade med seg, sier Kristian Årsland.

Sammen med Aslak Bråtveit tok han følge med skottene fra Finsehytten ved titiden fredag formiddag.

Tykk tåke

Etter et par timer skilte de lag med skottene, som valgte en annen rute.

— Jeg så at en av dem falt flere ganger. Han hadde syltynne løypeski og skiskoene hans var som joggesko. Han hadde tykke briller som var i ferd med å snø helt igjen, sier Bråtveit.

Samtidig ble været verre og tåken trykkende.

Nordmennene kom seg til Kjeldebu som planlagt, og ble sittende værfaste der til i går. De gikk ut fra at skottene hadde snudd. En av dem hadde vært på skitur i Norge flere ganger før, og hadde erfaring fra militæret og øvelser i fjellet.

Men over to døgn etter at de skilte lag med Årsland og Bråtveit, ble de tre funnet. Da var de om lag en til to timers gange fra hytten som var målet for turen.

Oppdaget ved en tilfeldighet

Det var en snøscooterpatrulje fra Røde Kors som tilfeldigvis kom forbi og oppdaget de tre, som satt delvis i le bak en stein.

To av mennene var da døde, mens den tredje var sterkt nedkjølt, men bevisst.

De hadde ikke gjort noe forsøk på å grave seg ned.

Den 48-årige faren som overlevde ble fraktet med snøscooter til Røde Kors-hytten på Maurset, og videre med luftambulanse til Haukeland Universitetssykehus.

Stabil tilstand

Sykehuset opplyste i går kveld at mannen er lettere nedkjølt, men at tilstanden hans er stabil.

Kofstad forteller at en normal reaksjon for sterkt nedkjølte er en blir likegyldig.

— Mange blir likeglade og begynner paradoksalt nok å kle av seg under slike forhold, og dette gjør nedkjølingen verre, sier Kofstad.

Den overlevende 48-åringen ble i går avhørt på Hukeland, men politiet vil foreløpig ikke gå ut med hva han har sagt om hva som skjedde med de tre.

De døde ble i går kveld hentet ut fra fjellet og fraktet til Gades Institutt i Bergen for obduksjon.

PAUL SIGVE AMUNDSEN
YNGVE JOHNSEN