I et åpent brev i Bergens Tidende tar faren i dag et oppgjør med politikerne og rettssystemet. Han synes dommen på 13 års fengsel er latterlig lav. Samtidig opplever han at systemet svikter de pårørende.

— 13 år er prislappen de har satt på et menneskes liv. For oss er det ufattelig, sier Berthelsen.

Satt på sidelinjen

Han mener vi har politikere og et rettssystem som er preget av feighet, og som er mer opptatt av å ta vare på forbryteren enn å ta hensyn til ofrene og de som sitter igjen med sorg og savn.

— Vi blir ganske enkelt satt på sidelinjen. Det er bittert og forsterker sorgen at vi er gjort til vanlige tilskuere i en sak som i aller høyeste grad berører oss.

Tirsdag starter ankesaken mot mannen som skjøt og drepte politimannen fra Askøy på gaten i Oslo natt til 20. mai i 2002. I Oslo tingrett ble dommen 13 års fengsel, påstanden var 15. Den gang hadde foreldrene en bistandsadvokat som ivaretok deres interesser. Det har de ikke nå.

— Bøddelen, vi kaller ham det, anket ikke erstatningen som han ble dømt til å betale. Dermed fikk vi ikke beholde bistandsadvokaten. Nå sitter vi her og vet ikke hva som skjer. Det er tungt å måtte lese først i avisene om hva som skjer i saken som handler om vår egen sønn, sier Berthelsen.

Må betale selv

Han mener denne behandlingen er enda et bevis for at det er gjerningsmannen, og ikke ofrene, det tas hensyn til.

— Han som har gjort det får den hjelp han måtte ønske. Vi skjønner at han har rett på advokat. Det er greit, men vi forstår ikke hvorfor de som sitter igjen ikke skal få den samme hjelpen, sier Berthelsen.

Alternativet for familien ville være å engasjere advokat for egen regning. Det har de naturlig nok ikke råd til.

— Det er ikke bare saken vi har interesse av å høre om. Det er mange praktiske ting vi kan trenge hjelp og råd til. Og noen som vi kan snakke med, sier Berthelsen.

Han forventer nå at politikerne kommer på banen og følger opp lovnadene de kom med i valgkampen.

— Da fikk vi høre at straffene skulle bli strengere, og at forbryterne ikke skulle slippes løs så lett. Det ble også lovet at ofrene skulle ivaretas bedre. Så langt har vi ikke sett noe som helst. Valgbløff, det er ikke noe annet enn det.

Vil ha debatt

— Jeg skriver ikke innlegget i Bergens Tidende fordi jeg har behov for å markere meg, men jeg mener det er et stort behov for, og viktig å få i gang en debatt, legger han til.

— Folk flest reagerer på det som skjer. Alle som er rundt oss rister på hodet. Både over straffen drapsmannen fikk og hvordan våre interesser blir ivaretatt.

Da første runde av saken gikk i Oslo tingrett fulgte både mor og far saken dag for dag. Det skal de ikke denne gangen.

— Vi har ikke anledning til å ta oss fri fra jobben, men vil reise inn når saken skal avsluttes.

Da håper faren på litt rettferdighet; at dommeren leser opp en dom som er betydelig strengere enn 13 års fengsel.

— Vi er spente, men har for så vidt mistet troen på at rettssystemet skal gi Bjarte rettferdighet, sier Berthelsen.