I sitt første hopp fløy Sondre 76,5 meter, en halv meter lenger enn den gamle bakkerekorden i Tunåsen hoppanlegg på Bulken. Selv var Sondre nesten irritert over at han ikke hoppet enda lenger.

– Skiene slapp litt på slutten, for jeg presset litt for hardt. Så jeg er litt misfornøyd over at det ikke ble lenger, avslører 15-åringen.

Fantastisk å sveve

Bulken-gutten er et av landets største hopptalenter i sin klasse, og han hadde ingen problemer med å vinne kretsmesterskapet. Med det lange førstehoppet og et annethopp på 73 meter, var han godt foran eneste konkurrent, Andreas Hirth Vedå fra Eldar.

– Det er ikke så mange som hopper her i Hordaland, bekrefter Sondre.

Derfor blir det mye reising på den hardt satsende 15-åringen. For tiden ligger han på 2. plass sammenlagt i landsrennene, og annenhver helg drar han til Østlandet for å konkurrere. I tillegg har han planlagt å flytte til Lillehammer for å gå på toppidrettsgymnaset der.

Hoppeventyret begynte da han gikk i 3. klasse og var i bursdagsbesøk hos en venn.

– Vi hoppet på ski utfor en skråning, og han fortalte at han gikk på skihopp. Da ville jeg prøve, husker Sondre.

Siden da har det blitt mange hopp på ham, både på langrennsski og på slalåmski før han fikk skikkelige hoppski.

– Det beste er den følelsen du får når du er i luften og svever – det er fantastisk, sier han drømmende.

Må ikke være tynn

Så langt er 120-metersbakken på Lillehammer den største bakken han har prøvd. Målsettingen til Sondre er å bli en av Norges beste på seniornivå.

– Da må jeg trene masse. Skihopp krever at man er myk, har kroppsbeherskelse, god fysikk og at man er spenstig. Dessuten må man tørre, forklarer Bulken-gutten.

15-åringen avviser at man må være skinn og bein for å bli god til å hoppe på ski.

– Du må ikke være for tung, men du trenger ikke være så tynn heller. Hopping er en veldig teknisk sport, understreker han.

Eneste i klassen

Mens Sondre hoppet i K69-bakken i Tunåsen, var de yngre hopperne i aksjon i de mange mindre bakkene. Ole Helleland Kvarme (12) fra Bjørgum hoppet i K42-bakken. Han var eneste deltakere i gutter 13-klassen, og hadde dermed bare seg selv å konkurrere mot.

– Det gikk bra. Jeg hoppet 30,5 meter på det lengste. Rekorden min er 33,5 meter, men jeg fikk ikke opp farten helt, forteller Ole.

Tolvåringen begynte med skihopp i fjor, og han synes det er skikkelig moro.

– Da jeg var yngre laget jeg hopp selv og hoppet nesten hele tiden på langrennsski. Når jeg ser på TV får jeg lyst til å hoppe i de store bakkene, og hvis jeg tar det steg for steg, så kanskje jeg klarer det, tror han.

Hoppjente

Skihopp for jenter er i vinden, men i KM-stevnet var det bare en jente med. Maren Røthe Aker (8) sto imidlertid på begge hoppene sine i den aller minste bakken, og etter konkurransen fortsatte hun å hoppe bare for moro.

– Å hoppe er så gøy, for da kommer jeg så høyt opp i luften! stråler Maren.

Ingen av venninnene hennes hopper, de står helst på slalåm i stedet. Maren kjører også slalåm, men hopper mye når hun er i Bavallen.

KM-konkurransen var hennes aller første hoppstevne, men åtteåringen tror det kommer til å bli flere.

– Jeg synes det har gått bra, så jeg er fornøyd, smiler Maren, som selvsagt ble belønnet med en fin premie etter rennet.

Martin Eilertsen
Martin Eilertsen
Martin Eilertsen
Martin Eilertsen
Martin Eilertsen