ANNE-GRETHE DAHL

Klokken er tolv. Det har sluttet å regne, og trikk nummer 62 anno 1969 er klar til dagens første avgang fra trikkehallen på Møhlenpris.

De grønne skaisetene i trikken er fylt med forventningsfulle passasjerer. Noen så gamle at de husker «den ordentlige trikken», flere foreldre (som bare har hørt om den, men aldri kjørt med en selv) og flest barn — som nesten ikke kan vente til trikkefører Per Larsen skal rope «Klar til avgang!».

Ding! Ding!

— E' dåkker klare? Hold dåkker fast! No kjører vi! roper Larsen og plinger i vei.

Vi runder trikkehallen og peiler oss inn på svingen nede ved Spildes kolonialbutikk. Det kviner i den gamle trikkekroppen. Som en giktisk, gammel dame protesterer hun på den brå venstresvingen.

Passasjerene holder seg godt fast idet nummer 62 skyter fart og slingrer seg overraskende fort gjennom svingen og bortover trikkeskinnene i Wollfs gate. Spennende!

— E' det gøy? roper vi i larmen fra jerndamens stadig økende tempo.

Store barneøyne ser på oss. Har slett ikke tid til å svare på et så dumt spørsmål. Selvfølgelig er det gøy!

Kort kjøretur

Men allerede ved Welhavens gate nesten oppe ved Hulen stopper trikken. Det blir stille. Veldig stille. Så reiser trikkefører Larsen seg og forklarer at dette er foreløpig endepunkt for trikkeskinnene.

— Uæææ, kommer det fra en sportsvogn bak i trikken. Edvard Haugsdal Landsnes (16 mnd) liker slett ikke at trikken har stanset, og mamma Trude må straks og med en gang ta han opp av vognen. Nå sitter han forventningsfull fanget og venter på mer æksjen.

Men før trikkefører Larsen returnerer nummer 62 til stallen, formidler han litt god, gammel bergensk trikkehistorie samtidig som han forklarer hvilke planer trikkeentusiastene på Møhlenpris har for forlengelse av trikkeskinnene helt frem til Engen.

En gang til! En gang til!

Vesle Edvard ser utålmodig på trikkeføreren. Deretter betrakter han BT-fotografens mange fotodippedutter. Og før han rekker å bestemme seg for at vil han ha mer æksjen, setter trikkefører Larsen «den gamle damen» i bevegelse igjen.

— Jaaa! Lars Småberg (2 1/2) jubler. Han sitter på mamma Lenas fang og ser med kulerunde opplevelseøyne ut trikkevinduet. Det er helt tydelig at den vesle pjokken nyter både slingringen og alle de merkelige lydene.

Men akk, hvor lenge var Adam i paradis? Ding! Ding!

— Nå er vi fremme! Gjør klar til avstigning! roper plutselig trikkefører Larsen.

— En gang til! En gang til! Flere av småtassene krever øyeblikkelig mer trikkeopplevelse. Og med en billettpris på kun fem kroner per hode er jo det et overkommelig ønske.

Vi innrømmer det med en gang: Dette var gøy! Så gøy at også vi - riktignok inni oss - ropte:

— En gang til! En gang til!

FULL TRIKK: Både liten og stor koste seg om bord i nummer 62 i går formiddag. Fra venstre Trude Haugsdal med vesle Edvard (16 mnd) på fanget, tyske Stephen Albert, Lena Småberg med Lars (2 1/2 år) på fanget, Nina Hjellestad, Roar Småberg, trikkekonduktør Terje Risnes, Elias Haugsdal Landsnes (3 1/2 år) og foran til høyre Dag Morten Eriksen og Linda Solhaug.<p/>FOTO: HELGE SUNDE