Byen sover. En svarttrost spiser frokost fra et bosspann. Lysegrått tak helt øverst der oppe, vi har tatt med paraply for sikkerhets skyld.

En helt privat, liten dør-til-dør-aksjon. Bare se, ikke ringe på. Fredelig start på søndagen. Det er så mange fine smau, det er så mange fine dører, det er så kjekt bare å gå og se. På snirkelsnurkler, dørhåndtak, blomsterkasser, farger, enda flere farger. Dører med trapp, dører uten trapp, gamle dører, nye dører, velstelte dører og de noe mer shabby dører. Over en dør i en port på Sydneshaugen står en værhane og snur seg etter vinden. Beveger seg bare sånn pittelitt.

Trangt, brostein, stille. På en trapp sitter en rødbrandet katt og vasker seg. Damene foran et hus på Nordnes ser ut til å ha funnet roen.

— Sitter dere her og nyter blomstene?

— Nei, vi slarver. Og ser på bilde av barnebarnet mitt, sier Emma Romarheim. Er dere fra avisen? Oj, hadde jeg visst det, skulle jeg ordnet håret mitt før jeg gikk ut, ler Emma. Hun er fin som hun er, synes vi.

Emma er på visitt til Laila Skudal. Fredelig stille i Verftsgaten. Lailas dør er omkranset av minst femten krukker. Struttende blomster i humørspredende farger og fasonger.

— Jo da, jeg må stelle blomstene hver dag, sier Laila. Og peker rundt hjørnet på et inngangsparti vi ikke må gå glipp av.

Vi går videre og videre og videre. Dør til dør til dør til dør. Heldigvis, vi trengte ikke paraplyene.

DAMER FORAN DØR: Litt prat, litt blomsterstell, godt naboskap i Verftsgaten. Laila Skudal (t.v.) og Emma Romarheim nyter stille morgenstund. FOTO: ARNE NILSEN