EIR STEGANE

ROY HILMAR SVENDSEN

KJERSTI MJØR

TOR KRISTIANSEN

ATLE ANDERSSON

ODDLEIV APNESETH (foto) Ole Gabriel Kverneland (23) sto på kaien og fisket med to kamerater da helikopteret styrtet i sjøen ved Breistein kai i går.

— Jeg tenker bare på han som ligger der nede, sier rogalendingen.

Studenten er tydelig merket av det han har opplevd. Bare meter fra ham har en familie vært utsatt for den største tragedie. En 32 år gammel mann klarte aldri å ta seg ut av det synkende helikopteret.

- Skikkelig ekkelt

Samboeren hans kom raskt til overflaten ved full bevissthet. Like etter fløt også piloten (56), 32-åringens far, opp til vannskorpen. Det var først umulig å få kontakt med mannen, men han kom seg etter å ha ligget en stund i stabilt sideleie.

— Jeg er skjelven. Dette var skikkelig ekkelt, sier Kverneland.

De tre kameratene hadde fisket i vel tre timer da et helikopter kom bråkende over åsen. Det landet på fergekaien i 12-tiden, bare 30-40 meter fra der fiskerne sto.

— En ung kvinne og en ung mann kom ut, løp oppover bakken, og etter en stund kom de ned igjen med noe de hadde hentet. Piloten satt hele tiden i helikopteret, som var i gang. Så lettet de igjen, sier Kverneland.

- Fløy svært lavt ut

Han og kameratene reagerte på at helikopteret fløy meget lavt ut over muren langs kaien, mellom en lyktestolpe og en mast.

— Bare vel 40 meter ute i sjøen så det ut som om de skulle lande på vannoverflaten. Det hele skjedde veldig rolig. Meiene traff vannet, så bikket helikopteret, og da rotoren traff vannet kom det et voldsomt smell. Så sank det. Veldig fort. Vi så bare halen som forsvant i sjøen. Da ringte vi nødnummeret, sier studenten.

De tre begynte å kle av seg for å hoppe i sjøen og hjelpe passasjerene. Samtidig kom en gummibåt i rask fart fra et oppdrettsanlegg på Osterøy-siden av fjorden.

Båten ankom først, og båtføreren fikk hjulpet kvinnen om bord. Etter en stund fløt piloten opp.

— Han lå der bare og så livløs ut. Han var stor, så båtføreren klarte ikke å få ham opp i båten. Det endte med at han slepte mannen inn til oss som fikk ham på land, sier Kverneland.

Mannen var forslått, hadde sår både i hodet og på armene, og hobbyfiskerne fikk ingen kontakt med ham.

— Men vi merket at han pustet, og la ham i stabilt sideleie. Etter en stund kom han til seg selv, men han virket helt i sjokk. Kvinnen gråt og ropte om og om igjen at det var enda en person i helikopteret. Båten gikk ut igjen for å søke etter sistemann, men han kom aldri opp.

For dypt for dykkerne

Redningspersonell kom til stedet få minutter etterpå, og dykker Frank Åstveit fra brannvesenet gikk ned umiddelbart.

— Jeg gikk ned til 36 meter, på det stedet der vitner hadde beskrevet at helikopteret gikk ned. I tillegg hadde jeg en sikt på 10-12 meter, men jeg så ikke noe til helikopteret, sier Åstveit.

Redningsdykkerne i brannvesenet er ikke sertifisert til å gå lenger enn til vel 30 meter. Fire timer seinere klarte de å lokalisere helikopteret på 65 meters dyp med et undervannskamera som ble senket ned.

— Vi jobber med å finne noen som kan heve helikopteret. Vi trenger enten yrkesdykkere eller miniubåt til å feste stroppene rundt helikopteret. Og så trenger vi en båt med kran som kan heise selve helikopteret, sier Trygve Hillestad, informasjonssjef ved Hordaland politidistrikt.

Etter at det ikke lenger var håp om å redde den savnede ut i live, var det heller ikke et viktig poeng for politiet å få hevet helikopteret i går kveld.

Skadestedsleder på Breistein kai, Geir Kristiansen, mener de som var vitne til ulykken handlet rett.

— Det var ingen som kunne gjort noe annerledes i denne situasjonen. Det er bare så forferdelig synd at ikke tredjemann fløt opp til overflaten også, sier politibetjenten.

<b>FOR DYPT:</b> Brannvesenets dykkere har bare anledning til å dykke til vel 30 meter under redningsaksjoner, men det styrtete helikopteret etter hvert ble lokalisert på vel 70 meters dyp med et undervannskamera. Derfor trengs det enten miniubåt eller yrkesdykkere til å hjelpe til med å heve helikopteret.
<b>FANT INGENTING:</b> Redningsdykkere fra brannvesenet var raskt på ulykkesstedet etter at helikopteret styrtet like ved Breistein kai i 12-tiden i går, men de fant ikke verken den savnede eller helikopteret. <p/>