SILJE VESTVIK

BT ble kåret til «Europe's Best Designed Newspaper» i kategorien for ukeaviser, og deler førsteplassen med britiske Sunday Sentinel. 334 aviser fra 26 europeiske land deltok i konkurransen, og blant dem figurerer store internasjonale navn som The Guardian, The Telegraph og tyske Financial Times.

— Dette er et løft for hele BT-familien, for det er BT-familien som har jobbet frem dette, sier Walter Jensen. Han er Bergens Tidendes gruppeleder for design, og har all grunn til å smile i dag.

— Prisen er først og fremst en oppmuntring og anerkjennelse til alle som har jobbet med planleggingen og driften av søndagsavisen, forsetter han og nikker mot tidligere designredaktør Arne Edvardsen, som var prosjektleder for utredelsen av tabloidutgaven. Begge to understreker at prisen er resultatet av et stort lagarbeid. Det tok omtrent et år å utvikle BTs nye søndagsavis, og 30-40 personer var involvert.

En avis for fremtiden

Designprisen deles ut i fire kategorier: Beste lokalavis (Diario de Noticias, Spania), beste regionsavis (Het Parool, Nederland), beste nasjonalavis (De Morgen, Belgia) og beste ukesavis (BTs søndagsutgave og Sunday Sentinel).

— Å vinne en konkurranse der hele avisen er oppe til evaluering står veldig høyt, sier Jensen. Juryens offisielle begrunnelse er ikke kommet enda.

— Men det vi har fått høre er at BT ble definert som en avis for fremtiden. Stort bedre skussmål tror jeg neppe vi kunne få, sier gruppelederen. Han tror også det kan være grunnen til at prisen i år for første gang ble delt mellom to aviser.

Pris for BTMagasinet

BT får spesiell ros for sine presentasjonsløsninger på områdene feature og kultur, og Edvardsen understreker at viktigheten av samspillet mellom innhold, bilder og design.

— Innpakningen kan bare være med å trekke produktet litt videre oppover, sier han, og forteller at BT har beholdt noe av atmosfæren fra fullformatavisen i tabloidutgaven.

Det er ikke den første prisen søndagstabloiden som ble introdusert i september i fjor vinner: For en måned siden mottok BT annenplassen for redesign i VM i San Jose. Bergens Tidende har også blitt tildelt mange andre designutmerkelser i både nasjonale og internasjonale mesterskap de siste årene, blant annet som beste regionalavis i European Newspaper Awards 2002. I år fikk Bergens Tidende også priser for BTMagasinet og en stor reportasje om et multihandikappet barn.

Følger utviklingen

Utmerkelsene er et resultat av en mer bevisst satsing på design og nyutvikling over lengre tid.

— Vi har klart å beholde egenarten vår ved å bruke hvite felter for å lage små oaser i presentasjonen vår. Der skiller vi oss kolossalt fra en del andre aviser. Tabloider skal egentlig være kompakte på alle måter, men vi har klart å kombinere det med en mer luftig presentasjon, forklarer Jensen.

— Vi kan ikke konkurrere på tabloidenes premisser, og vil heller ikke gjøre det. Vi må spille på de tingene vi er gode på, og samtidig lage en avis som skiller seg visuelt fra de andre tabloidene, sier Edvardsen.

Så er det spørsmålet alle lurer på: Kommer BT til å gå over til tabloidformat hele uken?

— Det vet vi ikke. Vi har utredet kostnadene det ville medføre, og konklusjonen ble at vi ville tape for mye på annonsesiden ved å bytte format, forklarer Jensen. Dermed avventer BT utviklingen foreløpig, men vil følge nøye med på hvordan Aftenposten takler formatforandringen.

Stolte kolleger

Nyhetsredaktør Anne Gjerde er kjempeglad for å ha fått denne anerkjennelsen.

— Vi har bygd opp et miljø gjennom flere år, og har sterke, flinke folk i designgruppen. Jeg er kjempestolt over alt de har fått til, sier hun. I april skal designlederne til rådhuset i Wien og motta premien.

— Det gjør noe med deg når 800 journalister fra alle deler av verden sitter i et rom og BT ruller over enorme skjermer. Det påvirker både øyne, tårekanaler og hårene på hodet. Og så gjør det at du blir grådig stolt over å få lov til å jobbe et sånt sted! smiler Walter Jensen.

EUROPAMESTERE: Tidligere designredaktør Arne Edvardsen (t.v.) og Walter Jensen, leder for designgruppen, har ledet utformingen av BTs utseende de siste årene. Nå har de mottatt European Newspaper Award for søndagsavisen, og en mindre pris for det første BTMagasinet. - Dette er et løft for hele BT-familien, sier Jensen.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG