Veien til de voksnes rekker går gjennom lommeboken. Årets konfirmantkull vet hva de ønsker seg aller mest. Penger, penger og penger. For overlever de familiebesøket, kan konfirmasjonen være billetten til friheten. Pengegaven fra bestemor blir virkeliggjørelsen av ungdomsdrømmen. En lett motorsykkel som tar deg dit du vil, uavhengig av foreldre. Reise til Europa med venninner. Første møtet med en Carlos i Spania eller egen båt i mer nærliggende farvann.

— Jeg har regnet på det og vet at jeg får mellom fem og tjuefem tusen. Er jeg heldig blir det mer, sier Stian Iversen. Han kjenner noen som fikk mye mer. I klasse 9b på Lynghaug skole går historier om han som fikk førti tusen. Det er en liten bruktbåt og moped. Eller klær, data og språkreise.

- Vil ikke se verden

Hva konfirmantene skal bruke pengene på, ser derimot ut til å være kjønnsbestemt. Mens guttene drømmer om motor og sertifikat, sier jentene i 9b at de vil spare.

— Jeg gidder ikke bruke pengene på tull. Vil heller spare og reise senere. Se verden, sier Inga Nesheim. Guttene er uenige. Er det ikke moped og lettsykkel som står øverst på ønskelisten, så er det båt eller sertifikat.

— Se verden? Nei, jeg er ikke interessert. Du kommer ikke noe langt for ti tusen uansett. Til Moss og tilbake, sier Stian.

Pengene skal i det minste investeres i noe håndfast.

— Reiser du, har alle pengene forsvunnet ... Kjøper du moped eller båt, har du noe i flere år fremover, mener Steffen Vindal.

Jentene setter pengene i banken. Etter at de har kjøpt seg litt klær. Om noen år skal de tas frem igjen og investeres. I noe fornuftig.

Skilsmissebarnas hevn

Jørgen B. Theodorsen er femten år og båteier. Han kjøpte den for de tjue tusen han hadde på konto. Steffen eier også en båt. Eller låner av sin far. Pengene regner over konfirmantkullet. Påkostet bunad med utstyr er en vanlig konfirmasjonspresang som kommer utenom solide pengegaver. Datautstyr likeså. Var det nedgangstider Den norske Bank snakket om?

Når konfirmasjonsdagen opprinner, er det ikke lenger synd på skilsmissebarna. Faktisk er det en fordel jo flere halv-, ste- og filletanter man kan oppdrive. De sper alle på gavebordet. Helst med flate konvolutter.

- Betalt for å gå i bunad

Bunadsboomen holder stand i år også, til Husflidens store lettelse. Nasjonaldrakt er en sikker vinner blant jentene, og bare noen få protesterer.

— Mamma vil jeg skal ha bunad, og sier vær så snill. Hun har lovet meg en ekstra tusenlapp hvis jeg tar den på meg, men jeg nekter. Det ser jo helt teit ut, mener Julie Arntsen. Svart kjole med røde roser er innkjøpt og henger i skapet.

Dressmann uniformerer guttene. Bare Stian vurderer mannsdrakt fra Fana. En tynn stemme ytrer noe om at bunad er feminint, men blir raskt satt på plass av resten av guttene i klassen. Bunad er tøft. Opplest og vedtatt.

En av disse søndagene er det deres tur. Da skal de fotograferes i hvite kapper eller med diplomet fra Human-Etisk Forbund i hånden. Og smiler de ekstra mye - da vet du hva de tenker på.

HÅP OM SYKKEL: Fremdeles står de uten hjul og motor. Men de håper konfirmasjonspengene kan gi dem sykkelen de drømmer om. Fra venstre: Stian Iversen, Thomas Roti, Steffen Vindal, Ole Alexander Hjønnevåg og Joachim Larssen.<br/>Foto: HELGE SUNDE