Totalt kjørte 9457 biler gjennom Trengereidtunnelen på E16 mellom Bergen og Vaksdal søndag, viser tall fra Statens vegvesen.

Fra tidlig morgen til sent på kveld meldte oppgitte BT-lesere fra om sneglefart på veiene.

— Brukte to timer fra Voss til Stanghelle. Og ikke pokker om det er noe annet enn edge-nett heller, raste en bilist.

Hun og familien hadde brukt to timer fra Voss til Stanghelle, en strekning som vanligvis tar rundt 40 minutter. Da de var hjemme bikket stoppeklokken fire timer og tredve minutter.

Noen hadde brukt over fire timer fra Voss til Åsane. Senest klokken 21.30 sto trafikken bom stille på Stanghelle. Rundt midnatt natt til andre påskedag var det slutt på køen.

— Fikk fordelt trafikken

Mandag var situasjonen en helt annen. Like etter klokken 16 opplyste Vegtrafikksentralen at det ikke var kø eller antydning til kø noen steder.

— Jeg hadde forventet mer kø nå. Det virker som om de fleste dro hjem fra påskefjellet i går, sa trafikkoperatør Morten Hansen.

I løpet av dagen var det 7636 biler som kjørte gjennom Trengereidtunnelen.

Vegvesenet angrer ikke på at de oppfordret påsketurister til å kjøre hjem søndag.

— Det fungerte slik vi hadde tenkt. Tallene viser at vi fikk fordelt trafikken godt utover første og andre påskedag. Hvis alle hadde reist hjem mandag hadde køproblemene blitt enda større, sier trafikkoperatør Thore-Andree Halland.

Få klager fra publikum

Mange bilister var oppgitte over at politiet ikke dirigerte påsketrafikken på Trengereid søndag. Politiet var på stedet i perioder, men viste også til at en del av problemene skyldes for dårlig fletting fra bilistene.

— Tidligere var rundkjøringen i Trengereid det største problemet, men de siste årene har vi sett at køen strekker seg helt til Arnanipatunnelen. Da hjelper det ikke med dirigering, sier Halland.

Til tross for ti timers sammenhengende køproblemer søndag, var det få klager til Vegtrafikksentralen.

— Publikum var eksemplarisk. Med en gang de får en forklaring på hvorfor det er kø er de fornøyde. De fleste vet jo godt at det alltid blir kø når alle skal hjem fra fjellet samtidig, sier han.