Både omsetning og priser i boligmarkedet gikk noe ned i juli, viser fersk statistikk fra Eiendomsmeglerfotetakenes Forening (Eff) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

— Dette er vanlig i juli. De siste fem årene har prisene enten falt med en eller to prosent eller vært uendret. Etter sesongkorrigering er endringen på 0,1 prosent, sier Leif J. Laugen, nestleder i NEF.

Mindre nedgang enn fryktet

Nedgangen har vært størst på eneboliger, noe Laugen delvis forklarer med at de som bor i enebolig, i enda større grad tar ferie i juli.

Prisen på eneboliger sank med 3,9 prosent fra juni til juli.

Også antallet boliger som ble solgt gikk noe ned i sommerferiemåneden. Prisene på delte boliger og leiligheter sank forholdsvis med 2,1 prosent og 0,6 prosent, mindre enn bransjen hadde fryktet.

Eff-leder Terje Buraas sier det at spenning knyttet til omsetningen.

— Juni var en svært god måned, og vi lurte på om vi hadde solgt ut og at det ikke ville være nok tilgjengelige boliger i juli.

Buraas fremhever den samme bekymringen når han skuer en måned fremover. Han opplyser også at det er relativt få boliger lagt ut på Finn.no og stiller spørsmål ved om det er nok tilvekst til å dekke etterspørselen i august.

Prisveksten for de siste tolv månedene er på 6,6 prosent. Dette er lavere enn veksten var i de tolv månedene fram til juli i fjor. Da var markedet tydelig preget av innhentingen etter finanskrisen.

Kortere salgsperiode

Uavhengig av boligtype koster en gjennomsnittsbolig i Norge i dag 2.555.000 kroner.

Bergen og Hordaland skiller seg lite ut fra resten av landet når det kommer til boligprisene i juli.

— Men det vi ser er at Bergen sammend med Trondheim skiller seg klart ut på omsetningstid, sier Buraas.

— Det tar bare 25 dager i Bergen fra en leilighet er lagt ut for salg til den er solgt. Det er raskere enn noen andre steder.

Buraas tror at en av grunnene til det er at det legges ut flere leiligheter enn eneboliger for salg i Bergensområdet.

— Leiligheter selges når som helst, så da får man ikke så store sprik i tallene selv om det er sommerferie, sier han.