Bananeimen var hjertelig til stede i den sammenleggbare lastebilen som var brettet ut til en middels stor låve på Nygårdstangen. Inne var Norsk Scania og Norges Lastebileier-Forbund i full gang med å fôre interesserte lastebilsjåfører med frukt, vann og informasjon om hvor viktig det er å drikke og spise sunn mat.

— Alle kjenner jo til sjåførmagen. Vi ønsker ikke å rette en pekefinger mot noen, men det er et faktum at sjåfører ofte pådrar seg overvekt, sier Torstein Magelssen fra Norsk Scania.

Siden tirsdag i forrige uke har de to organisasjonene vært på veien med budskapet om at det ikke bare er bilen som trenger sjekk og overhaling og riktig drivstoff. Det gjør sjåførene også.

Som fire halvlitere

Det har lett for å gå i pølser, brød og cola, hamburgere og pommes frites, mener Magelssen.

— Dessuten er det viktig at det ikke går for lang tid mellom måltidene. Med et blodsukkerinnhold på 2,8 som en kan få ved å la være å spise eller spise for sjelden, kunne en like gjerne har drukket fire halvlitere med øl før en setter seg bak rattet, påpeker han.

I brosjyren fra sommerpatruljen blir det gjort oppmerksom på at det finnes flere dommer der både yrkessjåfører og personbilister er blitt dømt på grunn av maten de har spist eller mangel på mat.

Med sommerkampanjen håper de å kunne sette et positivt lys på sjåførene, som ofte er uglesett på veien, ifølge Magelssen. Og hvor skal de hvile når de ikke får lov til å stoppe noen steder, spør han retorisk og viser til at yrkessjåfører skal hvile etter 4,5 timers kjøring.

Ikke på Vestlandet

— Det er mye å passe på hvis en skal spise sunt, synes Per Christian Mo som er sjåfør på fjerde året og har tatt seg en pause med innlagt kjøttkakespising på Nygårdstangen.

Han synes det er kjekt å bli påspandert frukt og vann, og det synes kollegaen Jørn Schelander som han sitter og prater med også.

— Det er lite sunn mat å finne langs veiene, og derfor går det gjerne i hotdog og cola. Men i helgene spiser jeg god norsk mat.

— På Østlandet har de kjeden By the Way som har fått mye bra mat i det siste, men noe sånt finnes ikke her på Vestlandet, sier Mo som synes yrket hans er fritt og fint.

Han kommer seg rundt og får truffet mange mennesker. Minuset er at han blir lite hjemme og, altså, spiser usunn mat på jobben.

Sommerpatruljen skal være på de digre hjulene sine et par uker til ennå. Fra Nygårdstangen bar det i retning Camillas Kro på Dalekvam.

SUNT OG USUNT: Det er mye å passe på hvis en skal ha en sunt kosthold, men at det er viktig er lastebilsjåførene Per Christian Mo (til venstre) og Jørn Schelander skjønt enige om.
trude haug