MAREN NÆSS OLSEN

EYSTEIN RØSSUM

HELGE SUNDE (foto)

To hardhauser sitter i ensom majestet under parasollen på Kafé Kippers på Verftet og ser duskregnet falle over de tomme plaststolene.

— Se på uteserveringen! Det er ikke noen vits i å være ti stykker på jobb i dette været, sier Iselin Kristiansen.

I dag er hun på jobb, men det kan bli mye fri hvis været fortsetter som nå. Iselin har nemlig sommerjobb på Bergens kanskje mest værutsatte arbeidsplass.

— Jeg kan se på været om jeg skal jobbe. Når det er sol, ringer jeg for å spørre om de trenger meg, forteller hun.

Hun hadde håpet på en god sommerinntekt som tilkallingshjelp ved uterestauranten. Men i det siste har folk drukket lite utepils.

— Hittil i år har vi hatt en eneste god helg utendørs. Det var siste helgen i mars, sukker Atle Bjørlykke Teige på Kafé Kippers.

Han har for tiden Meteorologisk institutt som startside på PC-en, og innrømmer gjerne at han ikke har verdens mest stabile sommerjobber å love bort.

- Flytt fjellene!

På en godværsdag kan det være 30 servitører på jobb på Verftet, i dårlig vær er det knapt nok arbeid til ti.

— Det kan virke brutalt at folk er avhengige av været for å få jobbe, men likevel fortsetter folk å jobbe her år etter år, forteller Teige.

Alle som blir ansatt på Kafé Kippers må gjennom et halvannen time langt skremselsintervju.

— Da sier jeg: Tenk om det regner i tre måneder.

Med en av byens største uterestauranter merkes det på kassaapparatet når lavtrykkene står og stanger mellom de syv fjell.

— Vi skulle gjerne ha flyttet et par-tre av dem østover. «Byen mellom de fire fjell», det hadde kanskje hjulpet litt, sier Teige.

Med både nattjazz, mediefestival og andre arrangementer innendørs hittil i sommer har det dårlige været likevel ikke skapt noen stor krise.

— Heldigvis har vi flere bein å stå på, sier Teige.

Bransjen krysser fingrene

Også Macumba Kafé og Bar håper på bedre vær.

— Med 109 attraktive plasser på Vågsallmenningen merker vi været drastisk. Vi har snart mistet to måneder, sier daglig leder Bengt Erik Larsen. Han mener omsetningen er blitt halvert, i forhold til et normal-år. Også hos Macumba har de tatt høyde for dårlig vær når vaktplanene ble satt opp.

— Vi har sikret oss fleksibilitet. Men det er klart dette er drastisk for oss. Dersom resten av sommeren blir fin, er det likevel greit, sier Larsen.

Direktør Kåre Bottolfsen i KJS Servering, som har uteserveringer på både Zacken, MOOD og café Contra bar, krysser fingrene og håper at sommeren snart kommer.

— Jeg har værstasjon hjemme, som måler både lufttrykk og vindretning. Sånn er det i denne bransjen, sier han.

Bottolfsen lokker med både tak, bakkevarme og varmelamper på utserveringene, men innrømmer at ingenting trekker flere kunder enn ekte sommervarme.

— Vi merker været godt, med sterk nedgang i omsetningen utendørs, forteller han.

FOLKETOMT: Iselin Kristiansen håper på sol og sommerjobb i tiden fremover. Tilkallingsvikarene ved byens uterestauranter har magre tider når regnet høljer ned.