Sirkusartisten Rambo skal kjøre motorsykkel på et hjul 40 meter over bakken, Ruben Fylling skal henge etter knehasene og gjøre trapeskunster i luftrommet under. De har øvd inn både sidelengs salto, trippel salto og det som enda mer halsbrekkende er.

Det er den tyske sirkusfamilien Bügler som har skaffet 20-åringen fra Kolltveit på Sotra denne litt spesielle sommerjobben. En av sjeikene i Jeddah i Saudi-Arabia har invitert truppen til sin fornøyelsespark. Der skal Ruben være med på tre forestillinger hver kveld i seksti dager.

Misjonærbarn

Det var i Afrika det begynte. Der vokste Ruben opp som misjonærbarn. Et år var familien den eneste norske ved stasjonen. Det syntes Ruben var litt stusslig, men så dukket det opp en svenske som kunne sjonglere, og dermed var det gjort.

Siden har den unge mannen utfordret seg selv på den ene sirkusøvelsen etter den andre. Han sjonglerer, shower på enhjulssykkel, tryller, viser fakirkunst, er flammesluker, sjonglerer med sabler, presser seg ut av tvangstrøye, danser på line, er luftakrobat i trapesen.

— Styrken min er at jeg er så allsidig. Jeg lager show for store og små rom og anledninger, alt etter ønske og behov. Sist høst startet artisten eget firma. I tillegg har han en bijobb i Posten og jobb i en ungdomsklubb i Kristiansund tredje hver helg.

På sirkusskole

I fjor gikk han sirkuslinjen på folkehøgskolen på Nordfjordeid.

— Jeg ville finne ut om jeg ble lei sirkus hvis jeg drev med bare det i et helt år. Jeg ble bare enda mer giret. Nå gjelder det bare å få gjøre så mange og store stunts som mulig, slik at jeg blir lagt merke til, sier han.

Han synes det er en ære å få jobbe med den tyske sirkusfamilien.

— De er ledende i verden når det gjelder å finne på nye og større stunts. De har jobbet over alt, blant annet i Disneyworld og de har årlige julenisseshow i Hamburg med reinsdyr på stram line.

Misjonærsønnens ønsker å spre glede, å piffe opp hverdagen litt. Dessuten holder han sirkuskurs og på disse prediker han følgende tekst: Alle kan gjøre sirkuskunster hvis de bare vil.

Flytter grenser

— Jeg liker å utfordre folk, vise dem at det er mulig å flytte grenser, at alle som vil, tør mer enn de egentlig tror. De som deltar på mine kurs skal i løpet av kurset helst gjøre tre ting de aldri trodde de ville klare.

— Jeg hadde ingen spesielle kvalifikasjoner for å bli sirkusartist, jeg var en vanlig prestesønn som torde ta sjanser. Styrken er kommet etter hvert. Det handler om å utvikle teknikker som gjør det umulige mulig, sier han, tar opp kjeglene og gjør et glansnummer til ære for fotografen.