— Det er kanskje en gammel historie, dette her. Men jeg husker den som om det skulle vært i går. Gunnar Slettehaug (75) forteller om ferieturen til Naustdal i Sunnfjord 8. juli 1941 med mor, far og søster om bord D/S «Firda». Underveis grunnstøtte båten i tykk tåke ved Vassøy.

— Det var jo krig. Og lugaren vår var stablet med bjerkeved, drivstoff. Da vi grunnstøtte ramlet den foran døren, sånn at vi ble innelåst i over en time. Det var skummelt, for vi visste jo ikke hva som hadde skjedd. Til sist kom vi oss heldigvis ut og ble reddet av en gavlbåt som kom til, forteller 75-åringen.

Gutter er gutter

To gutter sparker fotball på banen nedenfor bussen. Det er russiske Leonid Pertsovsky (13) og Kristoffer Berg (11) fra Nannestad. Kristoffer har vært fire dager i Bergen, og har allerede besøkt Akvariet, Fisketorget og Nordnes sjøbad.

— Det er kjekt å feriere i Bergen, sier han og sparker ballen forbi en uoppmerksom Leonid og rett i mål. Yes!

Mens Leonid, som går på skole i New York og kun er på bergensk dagsbesøk med sin businesspappa, helt tilfeldig så Kristoffer sparke fotball alene på banen. Han spurte om å få være med, og det fikk han selvfølgelig.

— Vi var nettopp i Tyskland, der jeg var på VM-kampen mellom Frankrike og Brasil. Men jeg heier egentlig på Portugal, forklarer Leonid - dribler litt og sparker ballen like elegant i mål. Yes!

Hvit stakitt

Aagot Amalie Rasmussen (86) bor i Stiftelsen Sjøfarendes Aldershjem og har «førsteklasses» utsikt til kommunens grønskebefengte hvite stakittgjerde langs Haugeveien 40 tvers over gaten.

— Tenk om vi kunne fått kvitt gjerde hele veien oppover. Det ville blitt fint, sier hun drømmende.

— Ja, enten må det spyles og males eller så får kommunen komme og lage hekk hele veien, legger miljøarbeider Ranveig Mikkelsen til.

En eldre mann iført lys sommerdress kommer anstigendes med gåstol.

— Eg ve' vere anonym! Men koffor i helsike finns det ikkje en eneste papirkårv her lenger? No har di fjernet alle i Gågaten og i Ytre Strandgaten. Kor ska' folk hive bosset sitt då?

Han rister på hodet og fortsetter gåstolturen inn på Akvariet.

- Vi fry-hyser i-hikke, altså!

I Nordnes Sjøbad har søstrene Celine (6) og Andrine (8) Røe nettopp hatt seg en dukkert. Nå sitter de godt inntullet i hvert sitt rosa badehåndkle, med hakkende tenner og skuldrene oppunder ørene.

— Men vi fry-hyser i-hikke, altså! forsikrer de, kaster håndklærne og hopper uti bassenget igjen. Andrine kan svømme, og tar flere seige tak - også utpå dypet. Mens Celine fremdeles holder på å lære og holder seg inne på grunnen, der hun øver på svømmetakene. Med tommelen rett opp i været.

— Ja, for jeg har sår på tommelfingeren, altså! sier hun At vi ikke skjønte det ...

Favorittsetene

Ekteparet Rebecca Finkel og Olve Peersen med døtrene Amina (5) og Ande (8) fra Colorado står litt på avstand og beundrer BT-bussen, før de kommer inn.

— Oh, what a nice bus! De to søstrene går forsiktig nedover midtgangen, prøver de høyere setene bakerst i bussen, kikker ut vinduene og hopper litt opp og ned på myke skaiseter. Til sist finner de likevel ut at favorittsetene definitivt er de to på skrå helt fremme ved sjåføren. Akkurat som vi fant ut den gang vi var småpike en gang på 60-tallet og reiste med familien på dagsturer til Kvamskogen.

Nå er altså tiden kommet for nye småpiker til å dingle med beina fra favorittsetene helt fremme i bussen.

I BT-bussen ...

Tirsdag er den blå BT-bussen stasjonert ved Øyrane Torg i Arna mellom klokken 11 og 13. Tar du turen innom bussen, kan du få deg en liten BT-overraskelse eller være med i en gjettekonkurranse, der premiene er to Brann-kamp- eller to storkonsertbilletter. Gårsdagens vinnere ble Janne M. Tveit fra Os, som får tilsendt to billetter til Kraftwerk-konserten i Grieghallen 7. august, og Per Monsen fra Laksevåg, som får to billetter til Brann-Viking på Stadion 17. juli. Vi gratulerer!

SMÅPIKENE PÅ FAVORITTSETENE: Søstrene Anina (5, til venstre) og Ande (8) fra Colorado, USA, fant fort ut at de to skråsetene helt fremme ved bussjåføren var favorittsetene.
BADENYMFENE: Søstrene Celine (6) og Andrine (8) Røe satte pris på at mamma Hege Røe hadde tatt med store, varmende badehåndklær til dem. Brrr!
GUTTABOYSENE: Leonid Pertsovsky (13) fra Russland og Kristoffer Berg (11) fra Nannestad spilte fotball på tvers av språkbarriere og landegrenser. Dribling e' kult!
FRU RASMUSSEN: Aagot Amalie Rasmussen (86) bor tvers over gaten for dette grønskebefengte stakittgjerdet. - Kanskje kommunen kan male det snart? undres hun.