— Eg e' nett som en flyndre! roper Håkon Martin Bratten (13) begeistret, der han ligger og vaker i vannskorpen i Vengsvatnet i Fusa.

Håkon Martin er en av 22 utviklingshemmede og funksjonshemmede som denne uken har vært på sommerleir i Hålandsdalen. I stekende sol og 27 grader er det vannet som lokker. I dag får elevene padle, trekke garn og bade på grunnen.

22 elever, 21 ledere

Elevene er mellom 8 og 17 år gamle, med ulik grad av utviklingshemming eller funksjonshemning. Felles for alle er at de trenger tett oppfølging. Derfor er det nesten like mange ledere som elever på leiren.

— Mange trenger en leder sammen med seg hele tiden, for andre er det én leder for to elever. Ulikhetene i funksjonshemning gjør at vi må legge opp individuelle aktiviteter. I går hadde vi en gruppe som gikk fjelltur, men en annen badet, forteller leirsjef Ingrid Kjærnes.

— Og jeg lå ute i lavvo i hele natt, forteller Bjørn Ivar Nilsen (11), før han lover å banke byråd Trude Drevland i bordtennis. Byråden for helse og omsorg er på besøk for orientere seg om tilbudet.

Hostet opp penger

For to år siden hadde ikke kommunen råd til å gi alle tilbud om sommerleir. Det ble det bråk om. Ingen over 14 år fikk være med på leiren, og mange familier mistet det som hadde vært et årlig avbrekk og pusterom.

— Vi har rett og slett ikke råd, beklaget byrådsleder Monica Mæland i bystyret den gang.

Bakgrunnen var en plutselig økning i søknadene om plass på sommerleirene. Mens antallet hadde ligget stabilt på 75-80 i mange år, var det blitt langt over 100 søkere.

I går hersket idyllen i Hålandsdalen. Med blikkstille sjø og sol fra blå himmel er det ikke vanskelig å skjønne at stedet er populært. Kommunen har økt budsjettet til sommerleirer til 5,35 millioner kroner. Det betyr at så å si alle som vil, får plass. I sommer vil 127 elever få kose seg med fjell, sjø og sommer i 9 eller 12 dager hver.

— Kun seks stykker fikk nei, men det var på grunn av for store funksjonshemninger, ikke på grunn av ressurser. De har fått annet tilbud, forteller Frank Iversen i byrådsavdelingen.

Penger til nytt garn

Hålandsdalen leirskole ble kjøpt av Bergen kommune i 1972. Da var nettopp et av formålene å arrangere sommerleirer for barn med spesielle behov, forteller rektor Anne Martinsen. Hvert år ser hun 2000 skolebarn og leirdeltakere komme og dra.

Ute i Vengsvatnet er byråden og 16 år gamle Simen Løvold i ferd med å trekke enda et garn. Denne gang uten fisk.

— Kan det rakne hvis jeg trekker for hardt? spør Simen bekymret.

— Det blir mye penger å betale, fortsetter han.

— Du tenker jo mer på penger enn selv en byråd, kommer det fra Drevland, før hun lover å bevilge de nødvendige midler til et nytt garn dersom uhellet skulle være ute.

Knut Egil Wang
Knut Egil Wang