Den 10. juli kom Arbeidstilsynet på uanmeldt besøk til Waardals AS. Forholdene i produksjonslokalene på Askøy var skandaløse.

Kreftfremkallende kjemikalier fløt rundt i arbeidshallen. Livsfarlig pulver var lekket ut og spredt i luften. Utrolig nok brukte ikke de ansatte verneutstyr.

Inspektørene stengte fabrikken på timen.

Kapret førstesiden

Takket være et godt tips fikk Bergens Tidende kjennskap til kontrollen. Saken ble hovedoppslag i avisen den 11. juli.

— Personen som tipset oss om Arbeidstilsynets beslutning om å stenge fabrikken, får 10.000 kroner, sier nyhetsredaktør Anne Gjerde.

Waardals havnet også på førstesiden dagen etter. En forskningsrapport slo fast ansatte på begynnelsen av 80-tallet hadde 40 ganger større risiko for å få lungekreft enn en gjennomsnittlig person.

— I dagene som fulgte fikk vi inn flere tips om forholdene ved fabrikken. Resultatet ble en omfattende artikkelserie.

Utover sommeren kunne Bergens Tidende fortelle at flere tidligere ansatte var rammet av kreft. Naboene i Marikoven fryktet forurensning, og lokalpolitikerne på Askøy ble stadig mer bekymret.

Waardals AS er nå politianmeldt.

Gode penger

Tidligere i sommer lanserte Bergens Tidende en ny kampanje for å få inn flere og bedre tips.

— Vi skal vise at vi setter pris på tipserne våre. Fra nå av honorer vi månedens beste tips med 10.000 kroner, sier Anne Gjerde.

I tillegg betaler Bergens Tidende hver uke ut tusenvis av kroner for små og store tips.

— Bergens Tidende er avhengige av hjelp fra leserne for å fange opp alt som skjer på Vestlandet. Det gjelder ikke bare de tunge nyhetssakene, men også de små, kuriøse opplevelsene folk har hver eneste dag, sier Anne Gjerde.

Du husker det sikkert, men for sikkerhets skyld gjentar vi vårt tipsnummer: 800 37000