Likestillingen har inntatt stupebrettet også. De bredskuldrede guttene må dele plassen med tøffe jenter på elleve-tolv år som ikke synes fem meter er for høyt — bare veldig, veldig gøy.

Bølgende begeistring

— Det er ikke skummelt i det hele tatt, utbryter Vilde Herfindal (11).

Med saltvannsdråpene dryppende fra hestehalen er hun i sommerlig adrenalinrus etter å ha kastet seg utfor stupebrettet på Træet i Follese.

— Jeg har hoppet fra stupebrettet en gang, forteller den yngste av venninnene, ti år gamle Anny.

Sammen med venninnene Susanne (10) og Marianne (11) utgjør de et aktivt firkløver som leker, bader, stuper og turner seg gjennom denne varme junidagen.

— Se, det kommer bølger, sier Anny plutselig og jentene har ingen tid å miste. Fem sekunder senere er de i svevet. En hurtiggående cabincruiser skaper frydefull begeistring for jentegjengen i det de hopper i sjøen akkurat når dønningene slår mot land.

Også Magnus Farestvedt (4) nyter vannlek og moro, godt plassert på sin røde oppblåsbare reke. Beina plasker i vannet og reken dupper jevnt og trutt i vannflaten.

Sommerfeber

I Kollevåg på Askøy er det trangt på parkeringsplassen. Foreldre bærer minigriller og kjølebager mens de prøver å stagge badehungrige småbarn som løper mot vannet med målrettet blikk og litt ustøe bein.

Blant disse er familien Økland Rasmussen. Med to gutter på fire og seks er aktivitetsnivået høyt.

Johan (4) tar en pause fra badingen og koser seg i foreldrenes hjemmelagde hengekøye; et stort badehåndkle og fire sterke hender som slenger både gutt og håndkle frem og tilbake.

— Dette er den beste sommerferien vi har hatt, sier storebror Aksel (6).

— Men sommerferien har jo ikke begynt engang, ler mor Norunn Johanne Økland.

Etter en helg beruset på sol og saltvann er det nok ikke bare disse to guttene som har fått den gode sommerferiefølelsen.

ADRENALINSOMMER: Varme bergensere stuper fra femmeteren på Træet i Follese på jakt etter adrenalinrush og avkjøling.
REKENDE I FJÆREN: Magnus Farestvedt (4) synes det beste med sommeren er å flyte på sin røde oppblåsbare reke.
SOMMERLEK: For Vilde Herfindal (11) er det ikke nok å stupe fra femmeteren og hoppe fra bryggekanten. Her turner hun i solveggen med hjelp fra venninnen Marianne Andberg (11). Susanne Sigvaldsen (10) lar seg imponere over venninnens krumspring.
FAMILIEKOS: Johan Økland Rasmussen (4) fryder seg mens mamma Norunn Johanne Økland og pappa Kjartan Rasmussen bruker strandhåndkleet og muskelkraft til å lage en levende hengekøye i strandkanten.