I går kom termometeret opp i over 18 grader i Bergen, og fremover meldes det om fortsatt uvanlig milde temperaturer. Det kan med andre ord bli en forsmak på sommerferien for de som holder seg i lavlandet i påsken.

Bergensere og striler vet å nyte drømmepåsken. Allerede har mange lystbåter fortøyd ved Bryggen, mens utepilsen flommer på restaurantene.

Silkeføre i fjellet

Men også i fjellet meldes det om supre forhold for både langrenn og alpint, selv om snødybden minker faretruende i plussgradene. Meteorologene advarer også mot solen, som er ekstremt sterk på denne tiden av året.

"Solen skinner over Jotunheimen, Hardangervidda, Skarvheimen, Rondane og Gausdal Vestfjell. Minusgrader sørger for fast føre på morgenen", jubler Den Norske Turistforening i en pressemelding.

DNT kan melde om bra besøk i fjellet. Hyttene i Skarvheimen har mange gjester og besøket øker med 11 prosent så langt i påsken.

Frykter mange beslag

Riktignok er det bare et mindretall som drar til fjells i påsken, men det blir stort press på veiene når alle forlater byen samtidig på vei til hytter ved fjell og fjord. Utrykningspolitiet er godt forberedt, forteller distriktssjef Leon Nordanger.

— Vi startet kontrollene klokken 09.00 og holder på helt til klokken 21.00. Vi er aktive på alle hovedveiene, det vil si E 16 Bergen - Voss, Rv 7 og E 39. De andre veiene tar politidistriktene seg av, sier Nordanger.

Han røper at kontrollene vil følge trafikkstrømmen slik den vanligvis er ved påskestart. Det betyr at UP-bilene holder seg nærmest Bergen tidlig på dagen, for deretter å flytte seg nordover og østover.

— Dessuten holder vi ekstra øye med flaskehalsene, slik som strekningen Arna - Trengereid. Der er det få omkjøringsruter og blir lett kø hvis det skjer noe.

Palmehelgen ble uvanlig mange fratatt førerkortet. Nordanger frykter at tørre veier og vårstemning vil få mange til å trampe litt ekstra hardt på gasspedalen også i dag.

FJELLPÅSKE: Slik så det ut i Eikedalen klokken 09.00 i dag tidlig.
FOTO: BTs webkamera