LOTTE SCHØNFELDER

På tross av regnet som innfant seg — «alle tilbakemeldinger tyder på at det var et vellykket arrangement lørdag,» sier festivalsjefen nøkternt.

— Men det må komme noe ut etterpå også! sier han med stigende engasjement i røsten og blader opp pressemeldinger som er sendt ut til alle det måtte interessere pluss noen til. Der får mottakerne vite at cruisefestivalen i Bergen ble en suksess med «Queen Mary 2» og fire andre cruiseskip ved kai og aktiviteter og underholdning på land og smaksprøver ved landgangen av norsk sjømat og moreller fra Hardanger. I tillegg får de vite litt om Bergen - som for eksempel at byen er en av Europas best besøkte cruisehavner.

Ola Hiis Bergh lar aldri en anledning gå fra seg til å informere om og reklamere for Cruise Destination Bergen.

Populær gratisbuss

Egentlig skulle dette være om Hiis Berghs sommer - men den handler jo vanligvis om cruiseskip og Bergen. Og tilgjengeligheten til sistnevnte for førstnevnte. Ja, det var jo så vidt «Queen Mary 2» kom under Askøy-broen?

— Nåja, målene er tatt med tanke på springflo og tomt skip. Og de veier jo noe, de passasjerene som er om bord. Det var noen meters klaring.

Mobiltelefonen ringer.

— Jo, jeg kan komme ut med nye kart, men jeg har nesten ikke tyske igjen. Og brette får dere gjøre selv.

Det var turistkiosken på Bontelabo som begynte å gå tom for de hendige sentrumskartene Hiis Bergh har fått laget - med opplysninger om gratis buss. Den er blitt så populær at det i blant knapt er plass til bergensere på de små, turkise P-bussene. Det er ikke fullt så populært blant de innfødte.

— Det var noe sånt jeg var redd for. Men det er god reklame med gratisbusser, ler Hiis Bergh litt unnskyldende.

Fest for ny led

Det er ikke mye latter når han snakker om seilingsleden. Og det gjør han gjerne og ofte. Han, Dag Øvreseth og tidligere havnedirektør Nils Standal utgjør aksjonsgruppen «Ut mot havet» hvis hovedmålsetting er å få ny seilingsled til sjøfartsbyen Bergen. Et gammelt, politisk løfte som noen helst ville glemme.

— Kordan vi er lurt!! sier han.

— Der har vært en del søvnige bergenspolitikere på Stortinget. Og jeg har lagt meg ut med Askøy-folk fordi jeg har skrevet at de sviker Bergen etter de endelig fikk broen - de tenker bare på faren for at bompengene skal fortsette.

Men nå har Kystverket laget en rapport som konkluderer med en anbefaling til Staten om bekostning av ny seilingsled gjennom Skjelangersundet. Og Ola Hiis Bergh lysner igjen

— Folk har spurt om ikke vi - jeg og Svend Albertsen og Roald Sivertsen og mange gode sponsorer - skal lage cruisefestival igjen neste sommer. Men vi må jo ha båter som inviterer til det! Jeg har sagt at hvis jeg lever og har helsen og får se det første skipet som var for høyt til Askøy-broen komme gjennom Skjelangersundet - da skal det bli fest!

Ferie? Joo ...

Men det var denne sommeren ...

— Er du på ferie noensinne?

— Joo, jeg har da vært på cruise noen ganger. Og noen småturer blir det jo.

Med papirer i kofferten, da? Det innrømmer han. Konen er ikke glad for det.

— Før hadde vi barn på rommene hjemme - nå har vi papirer. Jeg har sagt jeg skal rydde når ...

... når 73-åringen blir pensjonist?

Beste sommerdrikk? - Det er blå Farris. Ikke særlig originalt.

På grillen? - Lammekoteletter. Vi griller ikke mye - i hvert fall gjør ikke jeg det ...

Årets reisemål? - Fjord-Norge. For Bergen Reiselivslag med brosjyrer til reisebyråer og turistkontorer. Jeg elsker det. Fikk en avtale da jeg sluttet som reiselivsdirektør om at jeg skulle gjøre dette til jeg ble 70. Siden er avtalen forlenget. (Ola Hiis Bergh er nå 73. Red. anm.)

I kofferten? - I kofferten ...? Tja ... papirer.

Hva skal du ikke gjøre i sommer? - Jeg skal i hvert fall ikke til Syden! Det er helt bortkastet når vi har det så fint her hjemme.

Første bad? - Jeg har egen badetrapp i Florvåg og bader i Byfjorden når det er høyvann, så å si hver dag. Vi fikk som barn ikke lov til å bade før 18. mai, det henger i, så det første badet blir vanligvis rundt midten av mai. Men jeg holder på til ut i oktober/november. I fjor satte jeg grensen ved 10 grader i vannet.

Solfaktor? - Det bruker jeg aldri her hjemme.

Sommerlektyre? - Jeg har ingen bøker på nattbordet - men jeg har masse papirer. Om cruisemarkedet ...

Ingen sommer uten? - Før var det alltid en tur i Stølsheimen, men det har jeg ikke våget meg på ennå etter en hofteoperasjon i vinter.

Beste sommerminne? - Det var ikke lett, sånn på sparket. Men årets beste sommerminne er da «Queen Mary 2» kom inn lørdag morgen.

Sommerlåten? - Det må bli en uta' Kleppeviken sine. «Kari og Per ...» på sommerdans, for eksempel.

Sommerlukten? - Ettersom vi bodde på Florvåg, hadde vi jo i blant sildoljelukten. Selv om de vanlige vindretningene gjorde at vi fikk den mer fra Horsøy. Det er også en sommerlukt.