Sannsynligvis ikke. Vi tipper du har stilt klokken på mobilen din, et armbåndsur (hvis du bruker det), og et par andre klokker.

Men hva med alle de andre dingsene du muligens har i huset? Videospiller, TV-er, dekoder, komfyr, datamaskin, mikrobølgeovn, MP3-spiller... Listen blir lengre hvert eneste år. Du skal være i overkant strukturert for å huske klokken på varmepumpen , hvis du har noe slikt hjemme.

At noen av klokkene stilles automatisk, gjør ikke saken stort bedre. Kanskje heller tvert imot. En kollega her på bt.no stilte den nye mobilen sin allerede lørdag kveld, uvitende om at mobilen kom til å stille seg selv et par timer senere.

30 kr for null minutter

Kanskje er det ikke så farlig med klokkevirvaret i heimen, men andre steder skaper sommertiden kraftig irritasjon. Det fikk drosjesjåfør Stefan Ø. Jensen erfare da han parkerte ved Grieghallen mandag. Han betalte for en times parkering klokken 13, og fikk en billett gyldig til klokken 13.

— Kanskje P-vaktene har forsovet seg til jobb og ikke fått justert klokken? spør han.

Bergen Parkering er klar over problemet.

— Vi hadde teknikere ute for å stille klokkene til sommertid, og det skulle ikke ta lang tid. De fleste stilles automatisk, sier Karlsen i parkeringsselskapet. (Hun ønsker ikke å oppgi fornavnet sitt.)

Ingen bilister skal bøtelegges på grunn av feil ved automatene, forsikrer hun. Men det aller greieste hadde kanskje vært å kutte ut sommertid?

— I hvert fall den morgenen en skal stå opp en time tidligere, humrer hun.

En av to sier nei

Overgangen er brå for mange av oss. En undersøkelse VG gjorde i fjor, viste at nesten halve folket helst vil slippe å stille klokkene. Man kan spørre seg om det er bryet verdt å stille alle Norges klokker to ganger i året.

Poenget med sommertiden er at vi skal få nyte de lange, lyse sommerkveldene. Hele EU har sommertid, og det er lite sannsynlig at Norge vil forlate det felles tidsregimet. I Europa er det bare Island som står utenfor ordningen.

Selv om det kastes bort en del tid på stilling av klokker, har EU funnet ut at sommertid er økonomisk lønnsomt. En rapport fra 2002 viste blant annet at Tyskland sparte 1,8 promille av strømforbruket sitt ved å innføre sommertid.

Norge implementerte et EU-direktiv om sommertid i 1995. Det ville ha medført en tung og langvarig prosess, hvis man ønsket å gå bort fra ordningen.

Tung jobb

Han må nok holde ut, vaktmesteren som to ganger i året må klatre opp i Bergens høyeste bygning, Johanneskirken.

Tirsdag formiddag gikk klokken i tårnet fortsatt en time feil.

Har du stilt alle klokkene dine? Trenger vi sommertid? Si din mening i feltet under!

Stefan Ø. Jensen
Jon Tufto
...eller hva med mikrobølgeovnen?