Vinsild, sursild, tomatsild, crémesild, karrisild og sennepssild. De gikk ned på høykant, alle silderettene som Norges Sildesalgslag spanderte i går. Og brød var det også, speltbrød med mel fra egen mølle fra Dinkelbakeriet i Vektertorget.

— Vi har spist frokost. Men jeg elsker sild. Nå mangler det bare en skarp en, sier Einar Nilsen. Han er ute på byen og sprader sammen med datteren Anne Grete Edvardsen, mens konemor sitter hjemme.

— Vi har gratis parkering, gratis buss og gratis mat, hva mer kan en ønske seg? Bergen har alt, sier han og roser i samme slengen karrisilden og sennepssilden. Og sursilden med tyttebær som for ham var et nytt bekjentskap.

— Sild er bare herlig, slår han fast.

— For ikke å snakke om det deilige brødet, skyter datter Anne Grethe inn mens hun tygger.

Matjessild neste gang?

— Vi har rikelig med sild til alle. Johannes Nakken, administrerende direktør i Norges Sildesalgslaget er ikke i tvil om det. Han står inne i boden og ser til at alle som vil, får smake. Det går unna med sursild, tomatsild og vinsild.

— Jeg har vært runden. Det var veldig mye god sild her. Men jeg savner løk. sier Bjørg Fagnastøl. - Ellers er det vel julen som er sesong for sild, mener hun.

— Neste gang, i forbindelse med Sildesalgslagets representantskapsmøte i begynnelsen av juni, kan det bli matjessild det handler om, antyder direktør Nakken. - Den norske silden med den hollandske oppskriften, som kanskje ikke alle er så godt kjent med.

Så er den gratis sildetimen over og folk får ta med seg restene av bokser og glass helt gratis. Og det gjorde de.