I snart ett år har vi levd i den villfarelse at Martin Smith-Sivertsen var mannen som førte Herman Friele inn i politikken. Inntil en BT-leser på vennlig vis gjorde oss oppmerksom på at Friele-historien har en parallell i italienske Triestes, den latinske verdens østlige endepunkt.

Nylig avgått borgermester i Trieste heter Ricardo Illy. Illy er femte generasjon i et av Europas største kaffehus; Illy. Distribusjonen av Illy-produkter i Norge tar et visst kaffehus på Midttun seg av....

Aner vi en annen inspirasjonskilde enn lederen av Høyres nominasjonskomité?

Til Høyres trøst kan vi fortelle, med vår utmerkede samarbeidspartner Jyllandsposten som kilde, at den gode Illy, som for øvrig er en sentrum-venstre-mann, gjorde en utmerket jobb. Han har gjenreist mye av triesternes tapte integritet og gjort Trieste til en av Italias rikeste og ordentligste byer. Den italienske kaffe-borgermester tok for øvrig steget over i rikspolitikken etter endt borgermester-dyst.

Samnanger er den eneste kommunen i Hordaland som har direktevalg til ordfører i år. Det er kan hende mange ordførerkolleger som misunner sin kollega i Samnanger, Marit Aksnes Aase, en slik direktekontakt med velgerne. Ordførere har nemlig en hang til å være mer populær enn partiet de representerer.

Ifølge våre kolleger i Christian Michelsens gate ønsker hele 53,2 prosent av askøyværingene at Kari Manger fortsetter som ordfører etter valget. Det er dobbel så stor oppslutning som Ap får på Askøy.

I Os er bildet det samme. Selv om Frp skårer himmelhøyt, er det langt frem til den suverende posisjon ordfører Søviknes har inntatt.

Denne uken var Søviknes tilbake i den rikspolitiske manesjen, som deltaker på NRKs folkemøte i Tromsø. Helt beleilig slapp brakte Se og Hør samtidig nyheten om at Søviknes blir pappa i februar.

Alt lykkes for denne regjering, lød det da arveprins Harald så dagens lys...