Sett fra Den blå steinen tar Bergens miniversjon av Broadway form: med Den Nationale Scene ragende på topp, Logen teater, Rick's i hjørnet og den nyeste perlen i østersen, Ole Bull Scene.

— Det blir ferdig. Jeg bare sier det før dere spør.

Slik hilses vi velkommen av Bestyrerinnen, Sølvi Rolland Murphy. Det er klart vi ville spurt. Ingen andre vil fatte det. Ingen andre enn vante arbeidere og en dame som har drømt om dette i ...

— ... mang en, mang en, mang en år!

Hun har lett og lett etter et sted å lage teaterhus. I januar klaffet alt.

— Jeg klyper meg i armen. Det er helt fantastisk. Jeg gleder meg SÅNN! Men det er målrettet, hardt arbeid, og man må tro på det. Ikke gi opp.

Sølvi Rolland Murphy har trodd hele veien. Fra kontraktsignering i januar, fra arbeidene startet i februar, og helt til det splitter nye teateret, restauranten, baren og nattklubben står klar søndag klokken 19. Da skal helhuskonseptet innvies med full festivitas, og allerede onsdag er første ordinære premieredag på Ole Bull Scene. Med Rune Andersens show. Deretter står premierene i kø.

Ikke en flis igjen fra før

Vel inne i murpussen forteller teatereier og snart daglig leder av Ole Bull Scene, Sølvi Rolland Murphy, ekstatisk videre om sin baby. Den hun garanterer blir født på termin. Og det verste - eller beste - er at damen ser dønn rolig ut.

— Her blir det inngangsparti, billettluken blir der og her blir det handikapheis ned til garderobene.

Sølvi peker og smiler bredere enn bredest. Rominndelingen er til å kjenne igjen i huset. Bocca restaurant+bar har tatt over henholdsvis På Folkemunne og English Pub sine gamle gemakker. En ny nattklubb tar form i Den Stundesløses lokaler, toalettene er der de var før, ned en trapp og inn en dør. Og teateret åpenbarer seg der vi fant det før Sølvi Rolland satte sine klør i det. Men her stopper alle likheter.

— Det er ikke en ting i hele huset som ikke er pusset opp. Ikke en flis. Det er ingenting igjen fra det gamle, garanterer Sølvi i det hun setter fart fra kjelleren opp mot teatersalen.

Lover panoramautsikt

— Alle ser. Uansett hvor de sitter. Vi har kun A-seter. Det er panoramautsikt der oppe fra.

Sølvi kan ikke godta mistroiske blikk, og setter bestemt kurs mot galleriet, på høye hæler mellom støv, plank og spiker. Damen har så rett, så rett. Fra totalt 431 stoler, trukket i sort, med gullkant rundt, er utsikten klar som dagen. Fra galleriet åpenbarer scenen seg, seks meter dyp, fem meter høy og med syv meter prosceniumsåpning.

— Sceneteppe?

— Å ja! Rødt, sier Sølvi med intens og henført skarre-r.

— Hva blir den største forskjellen for publikum?

— Flere ting. En ting er å komme inn i et hus der det aldri har vært røykt. Folk som har vært her før, vet at det luktet øl, røyk og dritt og lort her. Nå er det freeeesh.

— For artistene?

— Artistgarderobene er lagt under scenen, med adgang rett opp til scenerommet. Dette har alltid vært en god scene å spille på, og nå er forholdene lagt enda bedre til rette. Det skal være en temmelig stor produksjon for at vi skal måtte hente inn utstyr utenfra. Alt er her!

— Scenemessig: hva er forandret mest?

— Alt er motorisk. Vi har intercom over hele huset. Arbeidet for scenearbeidere, lyd og lys, inspisient blir mye lettere. Alt utstyret er tipp topp og up-to-date. Vi kan snu oss rundt og gjøre flere produksjoner på én dag.

Fra morgen til kveld

Det har damen planlagt å gjøre også. Dagforestillinger for barnehagebarn og skoler, familieforestillinger på ettermiddagstid og én forestilling for «kveldsfolket».

18 personer står klare til å drive Ole Bull Scene, fordelt på garderobe, billettjeneste, baransatte, scenearbeidere og administrasjon. Med Sølvi Rolland i spissen.

— Du kaller deg daglig leder. Hva med teatersjef?

Den rødhårede damen smiler lurt. Litt drømmende, kanskje?

— Jeg styrer og bestemmer, men jeg har med meg veldig flinke folk, sånn at jeg kan konsentrere meg om det jeg er flinkest til.

— Hva er det?

— Jeg er kreativ og har erfaringen. Er flink til å sette sammen gode team med hver sine sterke felt. Sammen blir vi veldig gode!

Bocca restaurant+bar skal samarbeide tett med teateret. Det skal også InCity Hotell og nattklubben i kjelleren. Alle instansene vil profilere seg sammen, til Teatereier og daglig leder by overnatting, middag og show i én pakke.

40 millioner har oppussingen av hele herligheten kostet. Åtte millioner til teatersal, resten fordelt på restaurant, bar og nattklubb.

— Dette blir et kjempeløft for Bergen! sier en forventningsfull Sølvi Rolland Murphy.

DRØM: Sølvi Rolland Murphy, teatereier og daglig leder ved Ole Bull Sene, har i åresvis drømt om et teaterhus. Nå realiseres drømmen.
TOR HØVIK
TAR FORM: Ole Bull Scene er vi ferd mad å ta form. Ikke så mye som en flis blir igjen av det gamle.
TOR HØVIK