I går varmet de opp bergenshjertene, sammen med blant andre sopranen Maria Gullberg, på årets klassiske julekonsert i Grieghallen. I morgen holder Sølvguttene sin første egne konsert i Bergen på 31 år — i Domkirken.

— Det er rart, for vi har jo sunget stort sett alle andre steder, sier dirigent Fredrik Otterstad og to av Sølvguttene, Amund V. Hesstvedt (13) og Stian B. Kavli (12), før de ramser opp en rekke norske byer.

  • Vi har vært så opptatte, forklarer guttene.

Men nå får altså Bergen sin juledose med Sølvguttene.

På hodet

Temperaturen er på kokepunktet når BT sniker seg inn i Sulamitten i Grieghallen, som for anledningen trygt kan sies å ha blitt en guttegarderobe. Timen før konsertstart fylles med klesskift, sjakkspill, armhevinger (!), hodeståing og andre aktiviteter.

— Er guttene like snille som de er vakkertsyngende?

— Nei, kommer det bestemt fra dirigent Fredrik. Han overtok koret for halvannet år siden. Da hadde et par stykker vært innom dirigentrollen, etter at grunnlegger Thorstein «Totto»Grythe hadde dirigert Sølvguttene i 65 år.

— De er ikke snille på gamlemåten. Men de er normale, snille barn. Når de synger, så synger de. Og når de ikke synger, bråker de gjerne. De liker å prate og spille fotball som alle andre, legger Fredrik til.

Men han blir avbrutt av Amund og Stig.

— Det er mye vi må droppe på grunn av koret. Jeg har ikke spilt en fotballkamp siden mars, hevder Amund.

Men det er verdt det, garanterer guttene. For det beste med å være sølvgutt er:

— ... Sommerleiren, kommentarene til Fredrik og utenlandsturene, ler guttene og gløtter glisende bort på dirigenten sin.

Julestemning påkrevet!

Men det er ikke bare utenlands disse guttene farter. I desember har nok disse guttene flere reisedøgn enn en gjennomsnittlig forretningsmann.

— Det går greit, så lenge jeg har en bok og iPod, sier Stig.

— Og så lenge vi sitter forrest eller bakerst i bussen med noen kompiser, legger Amund til.

— Vi synger jo hele året, men julen er travel, bekrefter Fredrik Otterstad, og legger til at det nok kan bli slitsomt for guttene innimellom.

— Det hender jeg dropper skolen en dag for å slappe av, innrømmer Amund.

Fra første søndag i advent holder nemlig Sølvguttene gjennomsnittlig en konsert hver dag.

— Første juledag er en god dag for en sølvgutt, sier Amund.

— Får dere ekstra julestemning av å synge i Sølvguttene?

— Ja, vi har jo ikke noe valg. Hvis ikke blir det kjølhaling, hevder Stig og ler.

— Hva er det genuine med Sølvguttene?

— Klangen, sier Fredrik etter å ha tenkt seg litt om.

— I forhold til Olavskoret og Nidarosdomens guttekor?

  • Vi synger ikke i den engelske tradisjonen, men den kontinentale. Både Olavskoret og Nidarosdomens guttekor er nok lettere enn oss. Men de er veldig flinke, synes dirigenten.

— Men vi er selvsagt hakket bedre, presiserer Amund.

Bergensfrieri

Så er det på tide å innta scenen for en liten prøve. Dirigent Fredrik dirigerer guttene opp i kortrappen først.

— Følg med, gutter! Se på meg - alltid, befaler han bestemt. Men i det han løfter armene og setter an eneren er de Sølvguttene vi kjenner på plass.

«Deilig er den himmel blå»... Gullstrupene fyller Grieghallen med julestemning. Disse guttene bare er julestemning.

— Så kan dere ta frem lommetørklene, veive til publikum og rope «thank you, Bergen», foreslår Fredrik Otterstad spøkefullt. Her gjelder det å gjøre opp for 31 års fravær.

Én time senere er Grieghallen fullsatt. Sølvguttene er iført sine velkjente matrosdresser. Rekkene er ryddige og sangen er klokkeklar. Men vi vet at sølvgutter også er gutter. Helt normale sølvgutter -med gullstruper.

GUTTER ER GUTTER: Slik har du kanskje aldri sett en sølvgutt før, men Sølvguttene er også en gjeng gutter, rett og slett. Stig Berggren (12) varmet opp før konserten opp ned.
Gidske Stark
GUTTER ER GUTTER: Slik har du kanskje aldri sett en sølvgutt før, men Sølvguttene er også en gjeng gutter, rett og slett. Stig Berggren (12) varmet opp før konserten opp ned.
Gidske Stark
TIDSFORDRIV: Sølvguttene er vant til reising. Spill, bøker og iPod er redningen når ventetiden skal kortes ned. Her spiller Erik Sandbæk (16) og Amund V. Hesstvedt (13) et parti sjakk.
Gidske Stark