Gamle damesko tramper lett takten. En dyp og kraftig mannsrøst får flere mennesker til å stoppe opp. Noen blir stående, mens andre roter litt i lommeboken, kaster et par mynter oppi kassen, og haster videre.

Artistene ser på hverandre, og nikker samtykkende. Så setter de i gang med «The Entertainer». Folk nikker og smiler, og flere mynter klinger.

Norgesturnè

Russiske Valentina Lazakeva som spiller Domra, et lite strengeinstrument i tre, forteller at det er tredje sommeren de drar rundt og spiller i Norge.

— Vi skal være her i to uker, sier Lazakeva. Etter Bergen bærer det videre til Oslo, Kristiansand og Stavanger. I begynnelsen av august drar de hjem til Russland igjen. Lazakeva viser stolt frem en cd de har gitt ut. På cd'en står det «Hovgovod». Hun forklarer at de har fått en ny leder, og at de derfor måtte skifte navn.

Kassen skal fylles

Tamburin, Balalaika og en diger balalaikabass er noen av instrumentene som brukes når «Otrada» setter i gang.

— Instrumentene er typisk i russisk folkemusikk, forteller Lazakeva. Alle i «Otrada» bærer en russisk nasjonaldrakt. Damene har lange flotte kjoler med mye broderier i forskjellige farger.

Solen står høyt på himmelen og steker fra en skyfri himmel. Det ser ut til at damene har det varmt under stakken. Lederen tar et litt kritisk blikk ned i penge-kassen. Den skal nok fylles opp før han sier seg fornøyd. Dermed får bergensere og turister kose seg noen timer til med den flotte musikken.

RUSSISK FOLKEMUSIKK: Russiske «Otrada» skaper god stemning på Torgallmenningen.