ARLEEN AUNE HILDE EIDE HATLAND

Gudni Rørtveit fra Åsane Gymnas og Kaja O. Sæbø og Stine Håtuft fra Krohnsminde videregående skoler valgte å tjene til årets Operasjon Dagsverk ved å stille seg opp på Torgallmenningen med vaffeljern og gitar. De synes tiltaket er bra. Alle har deltatt tidligere, og har erfart at det ikke skal så mye til for å hjelpe andre.

Og i går var de overalt. På Benetton i Kløverhuset fant vi Elise Aasebø fra Bergen Katedralskole. Ved å prise varer, skrive plakater og brette sammen klær, gir hun sitt bidrag til utdanning i Sierra Leone. Hun har ikke deltatt før, og er veldig glad for å bli engasjert i innsamlingen.

— Det koster oss ingenting å ofre en dag for et viktig formål som dette, sier Renate Jacobsen og Christofer Christensen fra Bergen Katedralskole, som begge maler lunsjrommet på Herman's frisørsalong like ved Fløibanen.

— Det er fint at ungdom i Norge får mulighet til å hjelpe vanskeligstilt ungdom i den tredje verden, sier Renate og Christofer, som OD'er for første gang.

De mener mer informasjon om OD i mediene ville gitt bedre forståelse for prosjektet, mer innstilte arbeidsgivere og en større fortjeneste. Kanskje kunne prosjektet blitt lagt til to dager i året i stedet for én?

Operasjon Dagsverk (OD) er norske skoleelevers internasjonale solidaritetsaksjon. Elever blir sendt ut i arbeidslivet for en dag, og gir inntektene til OD. Siden prosjektet startet i 1964, er det gjennom 38 år blitt samlet inn 505,7 millioner kroner til støtte for et bedre utdanningstilbud i Latin Amerika, Asia og Afrika.

I år skal inntektene fra OD gå til krigsrammede barn og ungdommer i det afrikanske landet Sierra Leone, som etter ti år med borgerkrig antas å være det fattigste landet i verden.

VARMER BERGENSERNE: På Torgallmenningen selger Gudni Rørtveit og Stine Håtuft nystekte vafler, mens det kommer muntre toner fra Kaja Sæbøs gitar.