Tyven forsynte seg med en kasse kjøtt fra en varebil utenfor kjøpesenteret Oasen i Fyllingsdalen torsdag kveld. Like ved stilte han seg opp og tilbød kjøttet som indrefilet til forbipasserende.

Det tyven ikke fant ut før senere, var at kjøttet i kassen slett ikke stammet fra vanlige gårdsdyr.

Slangemat

Musene og rottene i kassen var slangemat, og skulle leveres til Akvariet i Bergen straks varebil-sjåføren var ferdig med å levere varer til Oasen.

Tyven må etter hvert ha oppdaget at kjøttet var noe spesielt, for ganske snart satte han fra seg kassen og stakk fra stedet. I mellomtiden hadde vektere på Oasen observert ham og ringt politiet. Mannen ble pågrepet i nærheten like etter.

Flere rotter mangler

Kassen han hadde forlatt, inneholdt 100 rotter og 30 mus før tyveriet. Nå mangler flere av dem, ifølge politiet.

— Vi vet ikke nøyaktig hvor mange som mangler, men det skal være en del. Mest rotter, sier avdelingssjef Bjørn Eide ved Fyllingsdalen politistasjon.

— En middag?

— En god middag. Vi får be folk sjekke fryseboksen grundig, humrer han.

Selv om noen etter alt å dømme har slått til på tilbudet om billig kjøtt, har de neppe spist det. De frosne dyrene var nemlig hele og med pelsen intakt.

Spiser en rotte i uken

Rottene og musene som tyven ikke klarte å selge, ble levert til Akvariet litt forsinket. Ingen slanger måtte gå sultne av den grunn, opplyser Janicke Skadal ved Akvariet i Bergen.

— Vi har alltid rikelig med frosne mus og rotter på lager. Vi tiner dem opp og serverer dem ved kroppstemperatur. Mikrobølgeovn egner seg fint, sier hun.

Et par dager uten rottekjøtt ville neppe vært så farlig uansett. Selv store slanger nøyer seg med en rotte i uken, mens mindre slanger får en mus, opplyser Skadal.

Nekter for rottesalg

Mannen som ifølge vekterne tilbød kjøtt ved Oasen, ble sluppet løs etter avhør. Han nekter enhver befatning med gnagerkjøttet, opplyser politiet i Fyllingsdalen til bt.no.

— Han har ikke tilstått, men vi har gode vitner og regner med at vi skal klare å bevise skyld, sier Bjørn Eide ved Fyllingsdalen politistasjon.

Foreløpig har ingen av rotteselgerens kunder meldt seg etter at saken ble gjort kjent av lokalavisen Sydvesten tirsdag.

- Ikke farlig å spise

Rotter spises av mennesker flere steder i Østen, og det er slett ikke farlig, ifølge avdelingsingeniør Jarle Vaksvik ved Næringsmiddeltilsynet i Bergen.

— Det er vel mest estetiske grunner til at vi ikke spiser rotter og andre åtseldyr, sier han.

Rått rottekjøtt er likevel ikke å anbefale, ettersom det kan inneholde sykdomsfremkallende larver, trikiner. Disse parasittene dør ved varmebehandling.

— Hvis folk først skal spise rotter, tror jeg at jeg ville anbefale dem å steke eller koke dem godt, sier Vaksvik til bt.no.

DYPFRYST: De dypfryste rottene kom til slutt til sitt bestemmelsessted, Akvariet i Bergen, konstaterer arbeidsleder Janicke Skadal ved Akvariet i Bergen.
FOTO: ROY KENNETH HANSEN, SYDVESTEN