Like etter auksjonen annonserte kunsthandler Egil Wendelboe at eierne, to brødre som i sommer fant det til da ukjente maleriet da de rydde i morens dødsbo, ikke ville selge til under to millioner kroner.

Vil presse prisen

Wendelboe ville ikke avsløre hvem som sto bak forhåndsbudet på 1,9 millioner kroner som ble det banket gjennom med forbehold om at eierne ville godta tilbudet.

— Vi må forhandle med budgiverne og prøver å få prisen opp, sa Wendelboe like etter auksjonen.

Han så ikke bort fra at maleriet ville komme under hammeren på nytt dersom den mystiske budgiveren ikke ville gå opp 100.000 kroner.

— Har dere gitt et fiktivt bud på 1,9, for å øke interessen og presse prisen opp?

— Nei, det er det ingen mulighet for, var Wendelboe sitt kontante svar.

Flere interesserte

Men ryktene går fort i kunstkretsene. Når BT ringer Wendelboe to timer etter auksjonen er han tydelig stresset.

— Dette ble mer arbeid enn jeg hadde trodd. Vi har fått inn flere interessenter og jeg forhandler nå med flere, sier kunsthandleren.

— Hvorfor var ikke disse på auksjonen?

— Det skjønner jeg ikke. Det kan være at prisantydningen på tre millioner var for høy. Når prisen nå er nærmere to millioner, ble det kanskje interessant for flere, svarer Wendelboe.

Dyrest i Bergen

Ifølge kunsthandleren er Lars Hertervig-maleriet det dyreste maleriet som er auksjonert vekk i Bergen - dersom salget går som planlagt.

— Jeg tror dette får en lykkelig slutt og tror vi har salget i boks i løpet av morgendagen eller noen dager, sier Wendelboe som selv vil tjene 400.000 kroner dersom prisen ender på to millioner.

Til allmennheten?

Egil Wendelboe avslører at en av de nye interessentene kan være et billedgalleri eller museum.

— Selgerne er idealister og har sagt at de blir fornøyd dersom bildet blir sikret offentligheten. Jeg forhandler nå med en som jeg tror vil gjøre dagens eiere glade, sier Wendelboe.

Men det er ingenting som tyder på at maleriet blir i Bergen. Ifølge museumsdirektør Audun Eckhoff ved Bergen Kunstmuseum er ikke bildet interessant nok til at museet ser seg råd til å bruke flere millioner kroner på det.

— Da er det andre bilder som vi heller skulle ha kjøpt, sier Eckhoff til BT.

IKKE SOLGT: Kunsthandler Egil Wendelboe klarte ikke å få solgt Hertervig-bildet ved første forsøk, men har tro på at det vil lykkes en av de første dagene.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG