De 2,1 millionene de fikk for huset de solgte for to uker siden, står fortsatt på konto hos DnBNor Eiendom. Samboerparet og firebarnsforeldrene, Anne-Linda Jordal og Ove Nilsen kan måtte vente på pengene i enda en måned til. Årsaken til forsinkelsene er ifølge huskjøper Ove Nilsen:

— Dårlig bemanning og forsinkelser på tinglysingskontoret, og firkantede retningslinjer hos meglerhuset DnBNor Eiendom.

Eiendomsmeglerne krever å få se sikringsobligasjonen stemplet av tinglysingskontoret før de betaler ut salgssummen. Med ferieavvikling og en seks uker lang behandlingstid hos Bergen byfogdembete, kan de ikke regne med å se noe til pengene før langt uti august.

Sitter igjen med Svarte-Per

Samboerparet og firebarnsforeldrene, Anne-Linda Jordal og Ove Nilsen, overtok hennes barndomshjem i Smedsvikneset 7 for 2,3 millioner kroner 21. juni. Nøyaktig tre uker senere solgte de huset de har bodd igjennom ni år. Huset ligger 150 meter fra deres nye hjem, i Norheimsveien 22. Boligen ble solgt over takst for 2,1 millioner.

De ble forespeilet av bank og meglere at kjøpesummen ville befinne seg på konto innen fem dager. Samboerne tok opp et midlertidig lån på 800.000 som skulle dekke transaksjonen. Pantobligasjonen er rentefri dersom den innfris innen 10 dager. Fristen er gått ut, og renten på 4,69 prosent løper...

— Ifølge banken var vi innenfor en god margin med en tidagersperiode. Nå sitter vi gud hjelpe meg med mange millioner kroner i lån, og har ikke et rødt øre på konto! sier Jordal. - Vi føler vi sitter igjen med Svarte-Per.

Med 5600 kroner i måneden for betjening av lånet på huset i Norheimsveien, 7400 kroner for det nye boliglånet, dokumentavgiften for tinglysingen av det midlertidige lånet på 2500 kroner, samt renter for ca. seks uker snakker vi dermed om utgifter for om lag 17.000 kroner denne måneden. Dette er rundt 10.000 mer enn forventet.

Kjøpet av Anne-Lindas barndomshjem ble gjort gjennom advokat og onkel Olav Jordal i Advokat Partnerne. En kvittering på at skjøtet på huset med alle tilhørende bevisdokumenter er levert til tinglysing, var alt han trengte for å overføre kjøpesummen fra kjøper til selger.

Fikk 30.000 i kompensasjon

Etter mye om og men gikk oppgjørsavdelingen i DnBNor Eiendom med på å utbetale 30.000 kroner av salgssummen på forskudd som plaster på såret til familien slik at de kunne betale gjelden sin. Dermed gikk de utover retningslinjene de i utgangspunktet skal forholde seg til.

Uten pengene hadde de måttet ta opp enda et lån for å betjene de to de allerede har.

— Megleren kom med en flåsete kommentar om vi ikke hadde familie eller nære venner som vi kunne låne penger av. Holdningen hans var nærmest som at dette ene og alene var vårt problem. «Sånn er det bare», var DnBNors kommentar. Jeg var så sint at jeg begynte å gråte i telefonen, forteller en fortvilet Anne-Linda Jordal.

Samboerne ønsker i og for seg ikke å klandre meglerne i DnBNor Eiendom på Nesttun. Det er retningslinjene de vil til livs.

— Det er helt sikkert flere som er i samme klemme som oss. Noen må ta ansvar her, mener Nilsen.

Ferien går i vasken

Familien er trøtt etter alt rotet, oppussing og flytting. En ferie ville gjort seg, men planene om en ukes tur til Tyrkia eller Rhodos må utsettes. De hadde tatt opp 300.000 mer i lån enn de trengte da de kjøpte huset, blant annet for å ha romsligere økonomi til oppussing og reise.

— Vi så frem til en velfortjent ferie i slutten av juli, og var i ferd med å bestille tur på internett torsdag i forrige uke. Det var da vi merket at pengene ikke var overført til vår konto. Uten penger kan vi jo ikke dra, sier Jordal.

Paret etterlyser bedre informasjon fra meglerne sin side.

— Dersom vi hadde fått vite konsekvensene av boligtransaksjoner i sommermånedene, kunne vi tatt høyde for det. Vi ble tvert imot sterkt oppfordret til å selge før skoleslutt, sier Nilsen.

<b>FÅR IKKE BETALT:</b> Anne-Linda Jordal og Ove Nilsen med datteren Celine Jordal Nilsen står foran huset de har solgt, men ikke fått betalt for, grunnet ferieavvikling og meterhøye dokumentberg på tinglysingskontoret i Bergen.<br/>FOTO: ODD MEHUS