LENA VERMEDAL

— Vi som driver småbutikk, kjøper av og til inn for mye. Da må vi legge det i fryseren. Det har vi ikke lov til, men hva skal vi gjøre?

Kjøpmann Ole Skjelnes på Varaldsøy er fortvilet og tydelig irritert. Egentlig vil han ikke snakke med Bergens Tidende når vi kommer på besøk.

— Jeg lar ikke kjøttet bli grått og gå ut på dato før jeg fryser det. Da spiser jeg det heller selv eller det går i bosset. Men folk fryser jo ned middagspølse hjemme, sier han til sitt forsvar.

Magesjau og diaré

Sammen med tre andre familier hadde Audun Trones leid et gårdsbruk på den idylliske øyen i Hardangerfjorden.

— Butikken er det mest ekstreme jeg har opplevd. Maten sto fremstilt som om den kom i går, forteller Audun Trones fra Askøy.

I handleposen sin hadde han mel, pannekakerøre, sylte, sjokoladepålegg, vaffelrøre, sild i olje og øl. Alt med dato utløpt for opptil tre år siden.

Han vet ikke hvilken matvare de ble dårlige av, men magesjauen var reell nok sier han.

— Vi ble skikkelig kvalme, det rumlet i magen og vi fikk diaré. Du kan trygt si det ble krangel om toalettet.

Ulovlig å selge

Da Bergens Tidende tipset Mattilsynet rykket de umiddelbart ut.

— Dette er en alvorlig sak. Butikken driver utenfor forskriftene. Det kan ikke forsvares, sier seniorrådgiver Svein Rimestad i Mattilsynet for Sunnhordland.

På inspeksjon fant Mattilsynet frosne kjølevarer utgått på dato. Ifølge Forskrift om næringsmiddelhygiene er det ikke lovlig å selge til kunder.

Kjøpmannen fikk frist til onsdag i forrige uke til å fjerne varene, men de ble flyttet inn i et fryserom bak i butikken - til privat forbruk.

— Det tegnet til å bli en konfrontasjon som ikke førte frem. Torsdag kveld begynte kjøpmannen likevel å vise vilje til samarbeid, sier Rimestad.

Nå skal matvarene låses vekk og merkes til privat forbruk. Skjer ikke dette innen i dag mandag, blir butikken stengt.

— Etter forskriften er vi kanskje på gyngende grunn her, men vårt mål er ikke å stenge og gå seirende ut. Vi må få til et samarbeid. Jeg kan love at dette vil bli fulgt tett opp, sier Rimestad.

Våren 2002 reiste Næringsmiddeltilsynet i Kvinnherad til Varaldsøy i samme ærend. Den gang etter tips fra publikum.

— Nå fant vi varer som var eldre enn den tid, kommenterer Rimestad tørt.

Lei gammel mat

Butikken på Varaldsøy ble startet av Skjelnes' bestefar i 1875. Den er en av de minste i Kvinnherad. Øyen har rundt 270 innbyggere, men i sommersesongen tar det seg opp med mange hyttefolk.

Ann Kristin S. Haukanes er en av innbyggerne på Varaldsøy som er avhengig av butikken. Hun liker godt nærbutikken som et sosialt treffsted, men tar som regel alltid en sjekk på varenes datostempling.

— Jeg har ikke bil og må handle her. Jeg blir litt lei når jeg handler mye og oppdager at varer er utgått på dato. Da klager jeg og får pengene tilbake, sier Haukås.

De innfrosne kjøttvarene rører hun ikke.

— Det er veldig synd med kjøttvarene. Det er viktig at de er ferske. Vi må jo ha middagsmat, sier hun.

— Jeg er opptatt av å ha fornøyde kunder. Dersom noen har noe å utsette bør de komme til meg direkte, sier Ole Skjelnes til BT.

KAN BLI STENGT: Butikken på Varaldsøy var på nippet til å bli stengt av Mattilsynet i forrige uke. De fant frosne kjølevarer som stammet fra før 2002. Kjøpmann Ole Skjelnes mener han blir tvunget til å selge gammel mat for å få hjulene til å gå rundt. - Noen vil ha maten, andre ikke, sier han til BT.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG