Det melder NRK.

— Vi fikk et tips om mistanke om feilmerking av en annen ferskvare. Det tipset viste seg å ikke være berettiget, men da vi var der tok vi en grundigere kontroll av ferskvareproduksjonen til ICA, sier Aslaug Sandvin, seksjonssjef i Mattilsynet.

Da de undersøkte kjølerommet og ferskvareproduksjonen, ble det oppdaget at råvaren som ble kvernet til kjøttdeig hadde utløpsdato 12. desember. Men ut av kvernen kom kjøttdeig som ble pakket i porsjonspakker og merket med utløpsdato 14. desember.

Ifølge daglig leder på Ica Maxi, Christian Myredal, var det i underkant av 100 kilo kjøttdeig som ble lagt ut i butikken med feil dato.

I tiden framover må Ica Maxi vise overfor tilsynet at de skjerper inn rutinene. Tilsynet ser alvorlig på en slik hendelse, men forholder seg til hendelsen foreløpig som et engangstilfelle.

— Det vekker en mistanke om at dette kanskje ikke bare skjedde i dag, sier Aslaug Sandvin.

- Ikke bevisst lureri

Kjøttdeigen ble fjernet fra butikken i går da Mattilsynet avdekket tabben. Men pakkene ble lagt ut i butikken på tirsdag, dermed kan handlende i butikken fått med seg kjøttdeig som i dag er for gammel.

— Det som har skjedd er at vi hadde råvarer igjen fra forrige uke. Den 11. desember kvernet vi råvarene opp for å prise kjøttdeigen ned med holdbarhet til 12. desember. Pakkemaskinen gir automatisk tre dager holdbarhet. For å sette en annen dato må vi inn og skrive det. Det er det som ikke er skjedd, forklarer daglig leder på Ica Maxi, Christian T. Myredal.

Myredal legger seg langflat etter pakketabben.

— Dette er direkte pinlig. Det er slikt som ikke skal skje. Det er en menneskelig svikt, det er ikke bevisst lureri, sier Myredal.

Også fire andre butikker i bergensområdet ble kontrollert i går, deriblant en annen Ica-butikk. Her ble det ikke funnet noe snusk blant ferskvarene.

Systematisk feil i Sverige

I Sverige har Ica den senere tiden vært ute i hardt vær. Der avdekket media fusking med ferskvarene gjennom ompakking av varene og forandring av utløpsdatoer.

— Det blir feil å sammenligne denne episoden med det som skjedde i Sverige. Der ble det avdekket systematisk feilmerking. Her var det en menneskelig feil. Vi kan ha mange rutiner, men mennesker gjør feil.

— Er du sikker på at denne feilen ikke har skjedd tidligere?

— Det blir bare å spekulere. Vi kjenner ikke til at dette har skjedd før, sier Myredal.

Ifølge Myredal har butikken satt i gang en rekke tiltak for å unngå at det skal skje igjen.

— Vi har hatt gjennomgang med alle ansatte og forklart viktigheten av dette. Vi har hengt opp prosedyrene godt synlig på avdelingen for å få ekstra fokus, sier Myredal .

Han vil nå kalle inn til personalmøte for å gå gjennom saken og diskutere ytterligere tiltak.