Fotograf Svein-Jørgen Wiken var blant de mange vestlendingene som fikk se den flotte ringen rundt solen. Den strålte som en regnbue i himmelen over Arna, like ved Gullfjellet.

— Jeg har sett det før, så jeg visste godt hva det var, sier Wiken.

Halo

For de uinnvidde kan vi opplyse at fenomenet heter halo. Ring rundt solen forekommer gjennomsnittlig et par ganger i uken i Europa, ifølge Yr.no.

— Det er et nokså normalt fenomen, sier meteorolog Roar Inge Hansen i Storm Geo.

Ringen oppstår oftest når det ligger skyer i høye luftlag, over 5000 meters høyde.

— Der er det temmelig kaldt, gjerne rundt 40 kuldegrader. Ved slike temperaturer er det nesten ikke vanndråper i skyene, bare iskrystaller, og det oppstår et brytningsfenomen, sier Hansen.

Iskrystallene fungerer som en slags prismer som bryter det hvite sollyset opp i alle regnbuens farger.

— Av og til kan disse ringene bli ekstra fine, gjerne i form av en bisol. I noen tilfeller er det ikke bare én ring, men flere, sier Hansen.

Også fullmånen kan lage denne typen ringer, men det er et mye sjeldnere fenomen.

Værtegn

Solringer regnes fra gammelt av som et værtegn. Når man så slike ringer, kunne man regne med at det snart ble nedbør, aller helst snø. Fenomenet er derfor blitt kalt snøring.

Slik blir det ikke denne gangen, ettersom skyene som skaper ringene, er på vei bort fra oss. De kommende dagene blir kalde og klare i bergensområdet, med ned mot tre kuldegrader om nettene, og litt over nullen på dagtid.

Først torsdag kveld ser det ut til at et nytt lavtrykk vil bringe sludd eller regn inn over oss igjen.

Så du solringen? Skriv gjerne noen ord i feltet under!