I går skrev BT at hver tredje soldat blir sendt hjem under førstegangstjenesten. Rundt 11.000 soldater blir hvert år kalt inn i militæret. Mer enn 3500 av disse blir sendt hjem igjen. Mange uten backupløsninger.

— Jeg har hørt om folk som bare har gått og loket i et helt år uten å gjøre noe. Det er ganske kjipt. Det kan stjele mye tid av ditt liv, sier Jonas Tverberg.

Han ble dimittert våren 2010.

Tverberg var kommet inn Sjøforsvaret. Gjennom første uken hadde han fått gode venner og gledet seg til det kommende året.— Det var kanskje det som var det kjipeste. Hadde jeg fått beskjed om å reise på dag en, så hadde det vært bedre, men jeg hadde jo faktisk fått et nettverk og funnet meg til rette. Det var det jeg skulle gjøre det året.

En hørselstest etter halvannen uke ville det annerledes, og Tverberg fikk beskjed om å pakke sakene sine og dra tilbake til Bergen.

Her fikk han heldigvis gå tilbake til sin gamle jobb.

— Jeg var heldig, men det er mange andre som ikke er like heldig. Jeg synes Forsvaret burde bli flinkere til å luke folk ut på sesjon og ikke når de først har kommet inn, mener han.

- Kaster bort et år

Peter Gitmark (H) i Stortingets forsvarskomité synes antallet soldater som blir sent hjem er for høyt. Han beskriver tallet som dramatisk.

— Vi kan ikke sitte og se på at Forsvaret kaster bort et år av unge menneskers liv, sier Gitmark.

Han mener sesjonsprosessen må fungere bedre.

— Man skal ikke bli kalt inn til førstegangstjeneste hvis man ikke er god nok, sier han.

Jan Arild Ellingsen, forsvarspolitisk talsmann i Frp, mener at ingen bør bli innkalt til førstegangstjeneste før man har sikret at personen er godkjent for tjenesten.

— At så mange blir sendt hjem, er uheldig både for ungdommene som blir sendt hjem og Forsvaret, sier Ellingsen.

Han tror noe av problemet er at det kan ta for lang tid fra man er på sesjon til man blir innkalt til tjeneste.

— Det kan gå måneder og år. Da kan kroppen og helsen forandre seg, sier han.

- Ble forbanna

Aina Aarseth Jensen (19) hadde også gledet seg til førstegangstjenesten. Det hadde lenge stått mellom folkehøyskole og førstegangstjenesten, men da hun kom seg igjennom både første og andre sesjon og ble godkjent, droppet hun å sende ut skolesøknader.

— Jeg trente mye og fulgte programmene jeg ble tilsendt. Mens andre venninner takket ja til skoleplasser og stresset med hybeljakt, var jeg rolig og bare gledet meg til å reise, forteller hun.

Mandag skulle hun dra til Kirkenes. Hos Forsvarets avdeling på Sessvollmoen fikk hun sjokkbeskjeden.

— Jeg fikk ikke reise likevel fordi jeg har astma. Det hadde jeg vært åpen om hele veien, men hadde fått beskjed om at det var mye jeg kunne gjøre likevel og at det ikke var noe problem. Jeg ble utrolig forbannet og lei meg, forteller hun.

Det er nå for sent å søke på skoleplass gjennom Samordna opptak. Hun har skummet restplassene, men har ikke funnet noen attraktive studier. Nå skal hun bruke året til å jobbe.

— Jeg er heldig som i alle fall har jobb, sier hun.

- Beklagelig

Eystein Kvarving, pressetalsmann i Forsvaret, mener det er beklagelig at ungdommer som har lyst å være i Forsvaret må dimitteres tidlig i oppholdet.

— Dette er ungdommer som skulle vært luket ut tidligere. Det er leit å høre om slike tilfeller hvor ungdommer har bygget opp forventningene om at det skal gå i orden, sier han.

Aarseth Jensen har sammen med sin far klaget til Forsvaret over behandlingen hun har fått. Nå vil de vurdere om hun kan få begynne igjen over jul eller til neste sommer.

— Jeg håper at jeg får lov til å dra til neste år, men jeg vet jo ikke. Jeg føler at jeg har fått en jobb, for så å komme på første arbeidsdag og få beskjed om at jeg ikke lenger er ønsket. Det er forferdelig, sier hun.

Hva mener du om verneplikten?