Daglig leder ved bedriften, Johnny Wilhelmsen sa til BT mandag at man håpet at hjulene skulle være i gang igjen i løpet av tirsdagen, men tidsskjemaet holdt ikke.

I hele går var mange i sving for å rengjøre produksjonslokalene og jakte på mulige smutthull som rottene kan ha benyttet for å skaffe seg adgang til anlegget. Det ble ikke bakt et eneste brød.

— Vi trenger litt mer tid på oss for å være på den sikre siden, sier Wilhelmsen.

Ny befaring

Bakerianleget, som har vært stengt siden mandag, vil ikke bli gjenåpnet før Mattilsynet har vært på ny befaring og forsikret seg om at forholdene er i orden.

— Vi venter på en henvendelse fra bedriften som forteller oss at jobben er gjort. Så snart vi får melding, rykker vi ut og sjekker at alt er greit, sier distriktssjef Paal Fennell i Mattilsynet i Bergen.

Fennell sier at selv om det meldes om mye rotter i Bergen om dagen, har man ikke hatt andre eksempler enn Kokstad-bakeriet på at spisesteder eller produksjonslokaler har måttet stenge grunnet rotteplagen i løpet av høsten.

Ikke noen heksekunst

— Det virker som folk er blitt mye flinkere til å holde rottene ute, selv på utsatte steder. Restaurantene på Zachariasbryggen var et problem for et par år siden, på grunn av den gamle bygningsmassen, men nå virker det som man har tingene under kontroll.

— Å holde en bygning rottefri er egentlig ikke noen heksekunst. De fleste har etter hvert skjønt hvor viktig det er å sørge for tette lokaler. En sprekk under en dør er mer enn nok til at en rotte kan smyge seg under, sier Fennell, som ikke ser bort fra at en port som ikke lot seg lukke skikkelig kan ha vært rottenes paradevei til bakeriet på Kokstad.

ROTTEINVASJON: Mattilsynet aksepterer ikke at det blir laget mat i disse lokalene etter inspeksjonen mandag.
Christiansen, Roar