Drittkastingen var totalt fraværende da Høyre-leder Erna Solberg talte til landsmøtet i går. De rød-grønne motstanderne ble faktisk ikke nevnt med et eneste ord i den fem kvarter lange talen.

— Erna har vært klar på at hun vil konsentrere seg om å fronte Høyres politikk, sa en velplassert rådgiver til Bergens Tidende etter talen.

Og forsamlingen likte tydeligvis det de hørte. Bortimot 60 ganger ble partilederen avbrutt av applaus og latter før hun kom i mål.

Matte i barnehagene

Saken som fikk mest oppmerksomhet, var Solbergs visjon for skolen. Det er ikke bare på skolen at kravene til kunnskap skal skjerpes. Allerede i barnehagene skal barna få bryne seg på matte og realfag.

— Barna må få utfordret nysgjerrigheten på enkle måter - måle, telle, helle, bake og steke. Vi må flette inn matteutfordringer tidlig, og starte i barnehagen. Vi må ha det gøy med matte, slo partilederen fast, som selv har utdannelse innen sosialøkonomi.

Solberg tittet også inn i glasskulen for å få svar på hva fremtiden bringer. I hennes visjon for 2010 har blant annet andelen elever som går ut av skolen uten å kunne lese og skrive falt dramatisk. I dag går én av fem elever ut av grunnskolen uten disse grunnleggende ferdighetene.

Fremtiden Skole-Norge byr også på mer ro i klasserommet, mindre mobbing og mer kompetente lærerne, ifølge Solbergs visjon.

Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet var godt fornøyd med partilederens tale i går.

— Solberg var tydelig og fremtidsrettet, og hun ga en verdimessig begrunnelse. Jeg er ikke overrasket over at hun brukte så mye tid på skole. Det er jo vår viktigste sak, slo Clemet fast.

Applaus fra nord

I tillegg til skole og kunnskapsreformern, la Solberg stor vekt på at Høyre vil realisere «petroleumseventyret» i Nord-Norge.

— I Barentshavet drives det leteboring i et av verdens største olje- og gassfelt. Dette skal Høyre sikre Norge og særlig landsdelen i nord at vi skal være med på å fullføre, forsikret Solberg, som ble møtt av stående applaus på landsmøtet.

I en samtale med Bergens Tidende tidligere denne uken, understreket Solberg at videre oljeaktivitet i Barentsregionen også vil komme vestlendingene til gode.

— I tillegg til at dette vil gi store ringvirkning for Nord-Norge, vil det ha stor betydning for industrien på Vestlandet, sa Solberg, og pekte på at det allerede nå går ukentlig charterfly med arbeidere fra Stord til Hammerfest, som pendler for å jobbe på Snøhvit-feltet.

— Hordaland er, sammen med Rogaland, et av de store olje- og gassfylkene. Vårt fylke er ganske avhengig av at vi får mer leteboring i nord, mener Solberg.