I går skrev Bergens Tidende om den irakiske kurderen Mohammad Kosar Ali som jobber hos båtprodusenten Askeladden på Os, til tross for at han mangler arbeidstillatelse. Både han og selskapet har ønsket åpenhet om forholdet.

Det var 2. august at UDI ga ham endelig avslag på søknaden hans om midlertidig arbeidstillatelse. Før det hadde Kosar arbeidet lovlig et drøyt år hos Askeladden. Kosar har vært over tre år i Norge.

— Det skal gis midlertidig arbeidstillatelse til den gruppen Kosar tilhører. Det har vært en kommunikasjonssvikt i UDI. Instrukser som er gitt ut internt er ikke nådd ut til alle, sier kommunalminister Erna Solberg til Bergens Tidende. Hun sier Kosar vil få innvilget arbeidstillatelse forutsatt at det ikke er tvil om identiteten hans eller han har gjort noe kriminelt.

Solberg understreker at arbeidstillatelsen bare gjelder til Kommunaldepartementet finner en måte å returnere de irakiske kurderne hjem på.

— Alle kurderne fra Nord-Irak som kom til Norge for mer enn to år siden, skal få midlertidig arbeidstillatelse. De som har fått avslag, vil få innvilget søknaden hvis de søker på nytt, sier informasjonssjef Geir Løndal i UDI.

— Når ble dette bestemt?

— I løpet av de siste 14 dagene.

— Har det vært en kommunikasjonssvikt?

— Det har vært en pågående dialog, og mye frem og tilbake. Men jeg vil ikke kalle det kommunikasjonssvikt, sier Løndal.

Når Kosar får høre hva Solberg og UDI har sagt til BT, blir han verken lettet eller glad.

— Det har de sagt før. Jeg vet ikke om det er sant. Jeg vet ikke hva som skjer nå som jeg jobber uten arbeidstillatelse, sier Kosar, og forteller at han var svært nervøs for at politiet skulle hente ham mens han jobbet onsdag.

— Men jeg håper det løser seg, sier han.