JØRN-ARNE TOMASGARD

ROY HILMAR SVENDSEN

**SE TVHORDALAND: Solarier en dødsfelle

SE TVHORDALAND: Det meste var galt**

Undersøkelser brannvesenet gjorde i går, avdekket at det ikke fantes røykvarslere i lokalene i Lille Øvregaten 32. I tillegg var ikke huset tilfredsstillende utstyrt med slokkingsapparater, og rømningsveiene var for dårlig merket.

Brannsjef Helge Eidsnes mener manglene vitner om grov slendrian.

— Jeg ser svært alvorlig på de funnene vi har gjort. Dette er helt elementære og grunnleggende ting, sier Eidsnes.

Reddet av strøm

Ørjan Skjold, som reddet seg ut i siste sekund da det begynte å brenne onsdag ettermiddag, bekrefter at solariet han lå i bare kunne lukkes og åpnet elektrisk.

— Det er korrekt at det gikk opp og ned med heis. Og da jeg lå der, var det så trangt at jeg ikke kunne bøye armer og bein. Hvis heisen streiket, kom du deg ikke ut. Det var en vifte ved beina og en høyttaler ved hodet som gjorde at du lå fast, sier Skjold til Bergens Tidende dagen etter den dramatiske opplevelsen.

Til alt hell for Skjold var det fortsatt strøm i lokalet da han hørte ropene om brann.

— Jeg trykket på en knapp, og etter to-tre sekunder åpnet solariet seg. Det var nok for meg, sier 24-åringen som flyktet fra brannen med buksen på knærne.

- Vitner om useriøsitet

— Da jeg kom ut i gangen, var det helt mørkt der. Jeg vet ikke om strømmen var gått, eller om lyset var slått av, sier Ørjan Skjold. Det kan altså ha vært svært små marginer i kampen for livet.

Solariumsavdelingen var selvbetjent på det tidspunkt brannen startet. Det var dermed ingen som kunne hjulpet innestengte solariumsbrukere ut.

Daglig leder Torbjørn Franzen hos Sentrum Treningssenters solkonkurrent Brun og blid, sier at solarier med elektrisk heis nå er veldig sjeldne.

— Vi hadde slike soler for 20 år siden. Soler med elektrisk heis er ganske enkelt boss, sier Franzen.

— Jeg mener dette vitner om useriøs drift, sier Brun og blid-sjefen.

— Hvis det ikke er montert et ekstra nødstrømsaggregat, befinner du deg i en dødsfelle om situasjonen blir som i dette tilfellet. Kombinasjonen selvbetjening og solarier med elektrisk heis er veldig dårlig, sier han.

- Solseng i full fyr

Franzen sier at rørene til denne typen solarier er veldig dyre, og at han er kjent med at mange velger å bygge om sengene med billigere rør. Denne jobben gjør de gjerne selv.

— Viser etterforskningen at sengene er bygd om av folk uten kompetanse, og at dette har fremprovosert brannen, da sliter eierne skikkelig, sier han.

Sissel Sund, som oppdaget brannen, sier at hun hørte en eksplosjon og at hun så en solseng stå i full fyr.

— Flammene sto opp fra solsengen, sier Sund.

— Jeg tviler på at det var montert nødstrømsaggregat siden det ikke fantes verken brannslokkingsapparater eller røykvarslere der, sier Sund.

Selv lå hun i et solarium som lot seg vippe opp. Ørjan Skjold mener de fleste av de circa ti solariene i annen etasje var av typen med elektrisk heis.

Huset totalskadd

Brannvesenet har satt ned en gruppe som skal vurdere de branntekniske løsningene i huset opp mot gjeldende lovgivning og internkontrollrutiner. Alle mangler vil bli rapportert til politiet.

— Det er for tidlig å konkludere om det var krav til brannvarslingsanlegg i huset. Men det er et minimumskrav at det skal være røykvarslere. I vanlige bolighus skal det være minst én røykvarsler per etasje. Her skulle det vært flere, sier brannsjef Eidsnes. Han varsler også gjennomgang av alle husets byggeanmeldelser og driftstillatelser.

— Mye kan tyde på at dette er et bolighus som er blitt brukt til noe annet. Jeg sier dermed ikke at huseieren ikke har papirene i orden. En slik sjekk er standard prosedyre ved slike hendelser, sier Eidsnes.

— Huset må kunne regnes som totalskadd, sier Eidsnes.

OPPDAGET BRANNEN: Sissel Sund var i går tilbake utenfor stedet der hun oppdaget solariet som stod i full fyr. På grunn av de sterke inntrykkene fikk hun ikke sove før klokken 03.00 natten etter brannen. I går våknet hun med hodepine etter å ha sovet det meste av dagen.<p/>FOTO: KAREN R. TJERNSHAUGEN