Men brennsikre for langtidsperioden vil de ikke være oppe på Meteorologisk institutt. Etter en sommer full av VG-forsider som lover sol og grønne skoger, er meteorologenes retorikk fulle av uttrykk som "vi tror", "muligens" og "det kan se ut som om".

Helgen blir uansett fin her på Vestlandet. Det er de nesten helt sikre på.

— Varselet for i dag og i morgen er pent. Det er imidlertid uttrykt for enkelte lokale byger, kan hende med torden, sier statsmeteorolog Tone Christin Thaule til bt.no.

Årets varmeste i Bergen

— 28,3 grader ble det målt ved Florida i Bergen klokken 14.00 i dag. Det er årets varmeste, men temperaturene kan enda stige utover dagen, opplyser Øyvind Westrheim i Vervarslinga for Vestlandet.

Så langt denne sommeren har temperaturene ligget langt over det normale. Hele fem dager i juni og tre dager i juli har hatt makstemperatur på over 25 grader. Normalt for hele sommeren er tre dager med disse temperaturene i Bergen.

Tirsdag denne uken stoppet gradestokken på 26,5 grader, onsdag på behagelige 28,2 og midt på dagen i dag var maksimal måling 28,0 grader.

— Det er flere år siden sist vi hadde så høye temperaturer. Vi må tilbake til 1997. Den 22. og 23. juli var det nærmere 28 grader. Det året var for øvrig veldig fint. Vi opplevde hele 14 dager med makstemperaturer på over 25 grader, mot normale tre dager, forteller Helge Strand, meteorologifullmektig hos Meteorologisk institutt.

Tung regnmåned

Hvordan været blir over helgen er ennå usikkert. Finværet kan fortsette, eller det kan være over for denne gang.

— I helgen venter vi fremdeles østlige vinder. Vi kan få et værskille etter helgen, men det er litt mer usikkert. Det trenger ikke blir dårligere, men det vet vi ikke. Hvis det slår til kan det bli bra hele uken, sier Tone Christin Thaule.

Selv om temperaturene ikke har vært så ille i sommer, har det vært fattigere med soltimer. Hele 18 dager med overskyet vær har vi hatt i juli, mot normalt 15 dager. Vi har ikke hatt noen dager som meteorologene kan definere som klarværsdager.

— Det har vært ganske så mye skyer i sommer. Mer enn normalt, medgir Helge Strand.

Og med en total nedbørsmengde på 224 mm i løpet av juli, er det på tide med ubetinget sol og sommervær før ferien ebber ut. Normalt regner det ikke mer enn 149 mm i juli. I år har det regnet 50 prosent mer.

Kvamskogen våtest i landet

Sørlandet er et populært feriemål, men der kom det i år 36 prosent mer nedbør enn vanlig i løpet av de siste tre månedene.

Ifølge Meteorologisk institutt er det enkelte steder i Sør-Norge gjennomsnittlig mellom 15 og 25 år mellom hver gang det regner så mye som i år. Dermed kan det bli en stund til neste gang...

Kvamskogen i Hordaland topper nedbørstatistikken med 594 millimeter regn i løpet av mai, juni og juli. I Saltdal i Nordland har det som vanlig vært tørt. Denne gangen har tettstedet sluppet unna med normalen, som er 69 millimeter nedbør.