Se video øverst!

Barn, foreldre og beboerne ved Nygårdslien skole i Bergen får fritt spillerom til å demonstrere utenfor Rådhuset når komite for miljø og byutvikling møtes 4. februar.

Foreldreutvalget har jobbet for en tryggere skolevei i flere år uten at noe har skjedd. Så laget Karl Morten Bårdsen denne søknaden til politiet:

En skolevei med barn, trafikk og buss,

legg til en kommune som bare lager kluss

Som somler, venter , tenker og forklarer

Mens vi i FAU ser så tydelig disse farer

Vi er så skuffet over en etat som er på jordet,

At vi blir nødt til å kjefte og slå i bordet,

4. februar kl femten tretti vi stiller opp,

foreldre og barn i samlet tropp!

Vi er sint, frustrert og heit,

men politiet må svare: Går det greit?

— Det er ikke første gang vi demonstrerer, men nå tror jeg det kan bli en del mennesker, sier Bårdsen. Han har selv to sønner på skolen - Tim (6) og Mats (9).

Første og siste gang

340.000 BT-lesere fikk med seg diktet lærer Erlend Borge på Landås skole skrev om tredjeklassingen Linus (8) tidligere i måneden. Noen i politiet ble åpenbart inspirert. Svaret kom kjapt: **At dere 4. februar stiller i samlet tropp,

til det politiet ikke sier stopp.

Våre barn er viktig, kan skjønne det,

om kommunen hører gjenstår å se.**

Diktet er signert saksbehandler Atle Holmen i Hordaland politidistrikt, men han er rask til å fraskrive seg æren.

MISFORNØYDE: Karl Morten Bårdsen viser hvordan hverdagen er i Lyngbøveien like nedenfor Nygårdslien skole. Fra venstre: Mads Bårdsen (1. klasse), Tim Bårdsen (4. klasse) og Oliver Nilsson (4. klasse).
EIRIK BREKKE

- Det er en dame som har skrevet det. Hun er god med dikt, men det er første gang vi svarer på denne måten, sier Holmen.Politiets skygge-poet ønsker å være anonym.

Fungerende seksjonsleder Øyvind Skarsten ved kontrollseksjonen sier at de ikke kommer til å svare på liknende måte igjen.

— Dette er jo en gladsak, og de søker i dikts form, men vanligvis svarer vi på en mer formell måte. Så dette blir et historisk dikt, slår han fast.

Pensjonert politisjef jubler

Tidligere politisjef i Fana og nå Høyre-politiker Norvald Visnes blir storfornøyd når han hører politiets respons - selv om han aldri skrev dikt gjennom sin lange karriere.

— Det er glimrende. Helt flott. Man må være litt original for å nå frem og ha litt humor opp i dette, sier Visnes.

Han skjønner at lokalbefolkningen er frustrert, og har selv lansert en løsning for sine politikerkolleger:Enveiskjøring fra krysset Nipedalen til Nygårdslien. Da blir det plass til et etterlengtet fortau.

— Selvsagt ønsker vi to felt og fortau, men det medfører eksproriasjon og vil ta lang tid. Jeg mener det må være mulig å finne en løsning som er gjennomførbar, sier Visnes.

Utpekt av BTs lesere

I et skriv til Bergen kommune fra desember 2012 stempler Karl Morten Bårdnes skoleveien som Bergens farligste. Da BT lanserte serien «Døden på veiene» i 2011, prikket flere lesere inn veien ved Nygårdslien som spesielt risikofylt (se kartet).

— Vi er aldri blitt motsagt på at det er en farlig vei, men det har ikke skjedd noe. Vi har ikke hatt alvorlige ulykker, men vi ber om at det ikke blir brukt mot oss. Det er spesielle omstendigheter som bussrygging og at det ikke er plass til to biler. Mer enn halvparten av elevene sa i en undersøkelse at de følte seg utrygge, sier Karl Morten Bårdsen.Samferdelsetaten har ment at fartsdempere er nok, det er foreldregruppen helt uenig i. For et drøyt år siden beklaget bystyret at det har dårlig kommunikasjon mellom partene.

— Det var sterkt, og vi fikk beskjed om at veien skulle inn i trafikksikkerhetsplanen. Selv etter det måtte vi jobbe i et år for å få et møte med trafikketaten. Vi vil ha noe konkret, sier Bårdsen.

Elevtallet øker

Også skolens ansatte støtter initiativet. Avdelingsleder Ivar Kommedal har selv vært i møte i Rådhuset.

Det går cirka 300 barn på skolen. Kapasiteten er 350, men prognosen fra 2021-22 sier 375 elever.

— Det er dumt at man ikke er proaktiv. Dette er ikke en plass med fraflytting, det er tilflytting og vekst. Man må også tenke vei og sikkerhet, sier Kommedal.

Han legger til at mange foreldre henter og bringer barna fordi de er redde.

— Det ideelle er at barna går til skolen, men ikke alle tør å gjøre det, sier Kommedal.

Burde politiet skrive flere dikt? Diskuter saken under:

SMALT: Foreldrene ved Nygårdslien skrev i 2012 at det er «liten tvil» at barna deres har Bergens farligste skolevei.
PRIVAT
ENGASJERT: Karl Morten Bårdsen har fulgt saken i fire år. Han ikke tenkt å gi seg før skoleveien er trygg. Dette bildet er fra en demonstrasjon i 2012.
CAMILLA AHAMATH