EIR STEGANEHunden Zac og føreren Anders Holmbo søkte i vel en time i området rundt Lerkevegen 1-7 og inne i selve rekkehusleiligheten, nummer 3.

Politiet i Hordaland søkte bistand fra politiet i Göteborg fordi det ikke finnes likhunder i Norge, og fordi de ønsket å finne svar på om Trine kan ha blitt drept i sitt eget hjem.

Da undersøkelsen var over, ville politiet av taktiske hensyn ikke si noe om utfallet av undersøkelsen, men politiinspektør i Hordaland politidistrikt, Svein-Erik Krogvold, sier følgende:

— Vi har ikke hatt noe gjennombrudd i saken, og vi har fortsatt ingen mistenkte.

Svaret tyder på at hunden trolig ikke markerte i Trines bolig på Søfteland.

— Alt jeg kan si, er at hunden har vært i arbeid her i to dager, sier Krogvold.

Det betyr at hunden sannsynligvis har vært brukt til søk andre steder enn i Lerkevegen 3.

Dersom hunden markerte i går, er det selvfølgelig et svært interessant utgangspunkt for videre etterforskning. Hvis den ikke gjorde det, er det en indikasjon på at dersom Trine Frantzen ble drept, så skjedde det ikke hjemme.

— Vi må gå etter eliminasjonsmetoden, sa Krogvold utenfor boligen i går.

- Dyktig likhund

Hunden Zac har ikke vært brukt som likhund i mer en et års tid, men blir ansett som en svært dyktig likhund i nabolandet.

— Zac har vært med på å oppklare flere saker allerede. Sammen med to andre hunder var den blant annet med på å markere på et sted der et lik var blitt fjernet for 15 år siden. Det er det eldste funnet som er blitt gjort i Sverige, sier Per Erik Karlsson, leder for Sveriges syv kriminalsakshunder og deres førere.

Derfor mener han det er helt uproblematisk at det er gått nesten fire måneder siden Trine Frantzen forsvant.

Han forteller at hunden vil kjenne lukten av lik dersom det har ligget på stedet i minst en halv time.

Deler ut flygeblad

Likhundeksperten ser ikke bort fra at hundene kan gjøre feil, men han mener det skjer ytterst sjelden, og minner om at hunder er dyr på utrettelig søken etter mat.

— En død kropp er mat for ville dyr, og de blir lokket av det, sier Karlssen.

I Gamal Hosein-saken, der ektemannen ble dømt for å ha drept sin kone Gry, var flere eksperter kritiske til at likhundenes markeringer ble vektlagt i for stor grad. I Sverige blir likhundenes funn brukt bare for å hjelpe kriminalteknikerne.

— Hvis en hund har markert, går teknikerne så inn og søker etter tekniske bevis. Det er bare denne type bevis som er gode nok i retten, sier Karlsson.

Politiet i Hordaland vil fortsette de tekniske undersøkelsene i forbindelse med Trine-saken i dagene som kommer.

— Vi er midt i en omfattende etterforskning. Vi har foretatt mange avhør og gått gjennom mange tips, men vi har fortsatt en rekke ting å jobbe med, sier Krogvold.

I tillegg deler de nå ut flygeblad med bilde av Trine i narkomiljøet i håp om å få inn flere opplysninger fra folk som kjente henne.

PÅ JAKT ETTER LIKLUKT: Den svenske politibetjenten Anders Holmbo gikk sammen med kriminalteknikere fra Hordaland inn i Trine Frantzens bolig med likhunden Zac i går for å finne ut om 32-åringen kan ha blitt drept i sitt eget hjem.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ