TINA HELEN AASEN tina.aasen@bt.no

Etter å ha utdannet lærere på lærerhøgskolen, ønsket Heidi Husevåg igjen å undervise i barneskolen. Det viste seg å være håpløst. Hun får ikke en gang svar på søknadene. Husevåg har fått svar fra en skole og vært på ett jobbintervju.

Fortvilet — Mange med meg er fortvilet. Vi blir oversett og vet ingenting om hva som skjer. Det er ikke lett å ta sommerferie og ha is i magen, sier Husevåg. Den erfarne lektoren har fordypning i matematikk og har arbeidet på barneskole i Bergen, Finnmark og Oslo. Hun har embetseksamen i pedagogikk og har selv undervist lærere fire år på lærerskolen i Bergen og tre år på Norsk Lærerakademi.

Fra november har hun vært vikar ved en barneskole. Vikariatet er slutt i sommer. Dette er andre året Husevåg ikke får jobb. Hun skjønner ingenting, og er ifølge lærerlaget et knusende eksempel på rotet i Bergen kommune.

Rydder ikke - Det er fullstendig kaos. Kommunen viser ingen vilje til å rydde opp, og søkerne sitter igjen med svarteper, sukker Husevåg oppgitt.Nina Bauge, leder for lærerlaget i Bergen, mener kommunen bryter opplæringsloven som sier at den beste søkeren skal bli tilbudt jobb først.

— Jeg kjenner til at nyutdannede lærere har gått foran Husevåg i køen. Men dette er ikke skolene sin feil. De har fått et vanvittig merarbeid, og kan ikke ha oversikt over alle søkere i kommunen, sier Bauge.

25 jobber uten svar Tomas Reikvam er nyutdannet lærer fra Sogndal. Han har søkt lærerjobb ved 25 skoler i Bergen og omegn. Foruten to negative svar har det vært total stillhet. Ingen svar betyr at han ikke har fått jobb.

Alle skolene har makulert Reikvams søknad, og 24-åringen sier han må søke en gang til.

— På 'an igjen med ny runde. Jeg har heltidsjobb med å søke på lærerstillinger, og det er en stor utgift for meg. Bergen kommune behandler meg som dritt. I det minste er det vanlig folkeskikk å gi et svar, sier 24-åringen.