Onsdag denne uken skulle mannen skulle dra med fly fra Bergen til Malaga. Ved utgangen ventet tollerne.

Varslet politiet

— Vi hadde kontroll på flyet til Malaga med tanke på valutasmugling. Vi kontrollerte denne personen, og da vi åpnet trillekofferten hans, fant vi to plastlommer i kofferten. Der lå to sokker, som begge inneholdt pengesedler, sier kontorsjef Åge Skår ved Tollregion Vest-Noreg.

Den 47 år gamle spanske statsborgeren ble tatt til side. Pengene ble talt opp.

— Vi fant sedler pålydende 500 og 1000 kroner, totalt 220.000 norske kroner, opplyser Skår.

Tollerne fattet raskt mistanke om at pengene kunne stamme fra kriminell virksomhet. De varslet politiet, og mannen ble satt i arrest. Fredag formiddag ble han fremstilt for varetektsfengsling i Bergen tingrett.

- Fant pengene på busstopp

— Han er siktet for grovt heleri, sier Rudolf Christoffersen.

Politiadvokaten forteller at den siktede mannen ankom Gardermoen med fly mandag. Derfra reiste han til Stavanger, før han kom til Bergen.

— Siktede har fortalt at han fant pengene ved et busstopp i Stavanger. Han var ikke mer enn 48 timer i landet før han skulle hjem igjen, og i løpet av denne korte tiden fant han pengene. Han er en av mange uten tilknytning til landet som finner store pengesummer på denne måten, sier Christoffersen.

Mistenker narko eller prostitusjon

Politiet har siktet den spanske statsborgeren for grovt heleri.

— Vi tror pengene stammer fra narkotikasalg eller fortjeneste fra prostitusjon, opplyser Christoffersen.

Mannens forsvarer er Jostein Alvheim. Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra ham. Hans klient ble varetektsfensglet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Gebyr på 20 prosent

Åge Skår opplyser at man kan ta med 25.000 kroner ut av landet uten å melde fra til Tollvesenet. Dersom folk stanses med mer penger enn dette, kan Tollvesenet gi dem et gebyr på 20 prosent av beløpet de tar med seg.

— Men dersom vi mistenker at pengene stammer fra kriminell virksomhet, melder vi fra til politiet. Vi ser jo at noen for eksempel tar penger ut av banken og vil reise til Tyskland for å kjøpe bil og betale kontant. I slike saker ender det med straffegebyr, forteller Skår.