Rektorene i Bergen kan velge og vrake når 150 nye lærerstillinger skal fylles. Mens mange kommuner i landet opplever søkersvikt i utlysningsrunden, sitter bergensrektorene på fete søkerbunker.

En stikkprøve Bergens Tidende har gjort på syv skoler i Bergen, viser at mange har i overkant av hundre søkere. På Slåtthaug skole meldte hele 140 søkere sin interesse for to faste stillinger og fire vikariat.

— Det er vi svært fornøyd med. Det er mange godt kompetente søkere, sier rektor ved Slåtthaug skole, Marit Terkelsen Foss.

God søkertilgang

Dette er søkertallene til lærerstillingene på noen tilfeldig utvalgte skoler:

  • Aurdalslia skole: 82 søkere til fire årsvikariat.
  • Søreide skole: 103 søkere til tre faste stillinger.
  • Mathopen skole: 154 søkere til to vikariat.
  • Rothaugen skole: 129 søkere til en fast stilling og fire årsvikariat.
  • Bønes skole: 102 søkere til en fast stilling og tre årsvikariat.Til sammenligning må lærerstillinger i hovedstaden ofte lyses ut flere ganger for å få nok søkere.

— Ved skolestart må man gå noen runder med utlysning før man får dekket stillingene. Det pleier å gå i orden, men når man trenger folk i løpet av året, blir det verre, sier leder for Utdanningsforbundet i Oslo, Terje Vilno.

Søker flere steder

Byrådet i Bergen har satt av penger til 100 nye lærerstillinger. I tillegg kommer 50 stillinger fra statlig hold i forbindelse med økt timetall i barneskolen.

— Det har vært gode søkertall i mange år, men i år var vi spente på forhånd, siden så mange nye stillinger skulle på plass, sier kommunaldirektør Anne Marit Presterud.

Ifølge Presterud melder alle rektorene om stor pågang og mange kvalifiserte søkere til de ledige stillingene. Blant søkerne er det flere som søker forskjellige steder, noe som bekreftes av flere rektorer.

— Da vi intervjuet søkere, opplevde vi at flere hadde fått tilbud fra andre skoler, sier Foss.

Alle skolene BT har vært i kontakt med sier likevel at de har god tilgang på kvalifiserte søkere.

— Vi er glade for at lærerne finner bergensskolen attraktiv. At det er god tilgang på søkere gir mulighet til å få gode lærere som vil bidra optimalt i den enkelte skole, sier byråd for barnehage og skole, Tomas Moltu.

70 søkere til ett vikariat

At Bergen er en høyskole- og universitetsby trekkes frem som en forklaring på at så mange lærere ønsker seg til Bergen.

Rektor på Kringlebotn skole, Nora Stegane, ble likevel overrasket da hun fikk 70 søkere til en deltidsstilling.

— Det var mye på det som ikke var en fulltidsstilling engang, sier Stegane.

Hvorfor er Bergen så populær blant lærerne? Diskuter saken her!

LUKSUSPROBLEM: Tillitsvalgt Inger-Mette Høyland, inspektør Eli Wesenberg Mohn og rektor Marit Terkelsen Foss på Slåtthaug skole har rikelig med søkere i bunken. - Vi har et luksusproblem, men jeg har snakket med kolleger andre steder i landet som sliter, sier Mohn.
Odd Mehus