«Heisann! Eg trenger hjelp å finne venner til barna mine». Denne meldingen sto å lese inne på «Hjelp til alt mulig»-siden på Facebook for en uke siden.

Avsenderen er en 32 år gammel mor som nettopp har flyttet til Eidsvåg i Bergen.

Sosial angst

— Jeg kan ikke helt de sosiale kodene og vet ikke hvordan jeg skal gjøre det på egen hånd, så nå prøver jeg å gjøre noe med det. Jeg ser på det som et sosialt handikapp og at jeg trenger en liten krykke, sier kvinnen til bt.no.

Hun ønsker ikke å stille opp med navn av hensyn til barna på fem og elleve år, men forteller at hun sliter med sosial angst etter mobbing i oppveksten.

ANBEFALING: Ballbinger og lekeplasser er fine steder for å finne nye venner i nabolaget, mener flere foreldre. Denne ligger i Sandviken.
ARKIVFOTO

— Jeg føler meg så mindreverdig. Spesielt synes jeg det er vanskelig med andre barnefamilier, sier hun.Istedenfor å mure seg inne og sture, ville hun prøve å gjøre noe med det, også for å være et godt eksempel for barna. Løsningen ble Facebook, og hun er overveldet over tilbakemeldingene på innlegget.

«Så utrolig modig av deg å skrive dette, det står det respekt av!! kanskje det å sende dem på fritidsaktiviteter kan være noe, da kommer jo vennskap ofte av seg selvLykke til!», skriver en. «Synn d va så langt vekke fra Askøy, er tilflytta sjøl så vet godt koss det er!», skriver en annen.

Mange har skrevet støtteerklæringer og gitt tips til lekeplasser, aktiviteter og andre steder å møte andre barn. Noen har også spurt om hun vil treffe dem og barna, men hun understreker at selv om det er hyggelig og hun setter pris på det, var ikke egentlig målet å finne venner til barna via det sosiale mediet, men å få tips og råd.

Sårbare

I det lille rekkehuset på Eidsvåg gjør den lille familien seg klar til ferie. De flyttet hit i sommer, og moren var redd for at ungene skulle falle utenfor i det nye nabolaget siden de skal gå i barnehage og skole i andre bydeler. Omsorgen deler hun med faren som også bor et annet sted i Bergen.

— De trives og har venner der, men det er vanskelig med et nytt sted å treffe andre, særlig den yngste trenger at jeg følger opp, sier moren.

UT PÅ TUR: Barnas turlag arrangerer både trilleturer, kveldsmatturer og overnattingsturer. ARKIVFOTO

— Det fungerer ikke slik lenger at ungene bare kan slippes ut i gaten. Alt er så organisert, og da blir barn med foreldre som har utfordringer med det sosiale sårbare.

Ikke farlig å be om hjelp

Hun har også gått meldinger fra andre som kjenner seg igjen i det hun har omtalt og syntes det var godt at noen satte ord på det.

— Det er deilig ikke å være alene om det. Mange har opplevd mobbing og det er godt å vite at det er normalt å være preget av det i sitt voksne liv.

32-åringen tenker at hun kan kompensere med å være åpen om problemene.

— Der vi bodde før ble vi liksom ikke helt kjent med noen. Jeg har kviet meg veldig for å flytte, og så tenkte jeg at det var bedre å gjøre noe.

Å skrive på Facebook var lettere enn å gjøre det ansikt til ansikt med noen.

— Det har vist seg å være så mye fine folk der ute, og at det ikke er farlig å be om hjelp.