— Klart det går kjappere å søke på Internett. Men ikke alle har datamaskin hjemme. Det blir litt dumt å sitte ved datamaskinen på skolen med 20 andre elever hengende rundt, sier Signy Vefring, Ellinor Bruun, Adrian Mekki og Tone K. Breivik til Bergens Tidende. De går alle i 10. klasse ved Gimle skole og tenker mye om dagen på videre utdanning.

Nytt av året

Det er første gang elever i Hordaland og Sogn og Fjordane kan søke utdanningsplass på nett.

Rogaland har prøvd et år og opplevd at det fungerer godt. Over helgen får elevene tilsendt en blankett med passord og brukeridentitet. Så er det bare å klikke seg inn på siden www.vigo.no

— Elevene er mer vant til å bruke PC enn blyant. Fordelen er ikke minst at de nå kan søke, men ombestemme seg helt frem til 1. mars klokken 23.59, sier inntakssjef Nils Skavhellen. For Inntakskontoret blir den nye ordningen svært arbeidsbesparende. Allerede i slutten av mars regner han med å ha oversikt over hvor mange elever som har søkt de ulike klassene ved fylkets videregående skoler. Det er to måneder tidligere enn for fem år siden. Skolene kan lettere vurdere hvilke klasser som må legges ned og hvilke nye som må opprettes.

Redd for å velge feil

Elevene mener de burde hatt valgmulighet, slik at de som vil fortsatt kan søke på de gamle skjemaene.

— Er det lett å velge utdanningsvei?

— Nei, det er kjempevanskelig. Vi er redde for å velge feil. Tar vi allmennfag, utsetter vi yrkesvalget noen år, sier Signy Vefring, Ellinor Bruun, Adrian Mekki og Tone K. Breivik. De trives alle godt på Gimle skole.

I 2004 kan elevene få svar via SMS og e-post om hvilken skoleplass de har fått. I sommer, rett etter 12 juli, kommer svaret i posten. Da må elvene være hjemme og svare innen fristen om de skal beholde plassen.

VANSKELIG: Adrian Mekki (til venstre), Tone K. Breivik, Ellinor Bruun og Signy Vefring synes det er vanskelig å velge utdanningsvei.<p/>FOTO: TOR KRISTIANSEN