I midten av desember blir det avgjort hvem som blir ny kirkeverge i Fjell kommune. På søkerlisten står syv navn, men ett av dem er hemmelig.

Bergens Tidende vet at Anita Apelthun Sæle ønsker taushet om jobbsøknaden. Til avisen vil hun verken bekrefte eller avkrefte at hun har søkt lederjobben.

— Dette har jeg ikke interesse av å diskutere med avisen, sier Sæle.

- Det blir vel vanskelig å spørre deg hvorfor du søker, da?

— Ja, det blir det, ler hun.

- Spennende jobb

Kirkeverge i Fjell kommune, Sissel Vartdal, bekrefter at syv har søkt stillingen som hennes etterkommer.

— Samlet sett er dette en god liste. Det kan jeg driste meg til å si. Det er folk som absolutt kan bekle stillingen, sier Vartdal.

Hun verken kan eller vil kommentere enkeltkandidater. Hva jobben innebærer, snakker hun mer enn gjerne om.

Kirkevergen har ansvar for forvaltning av kirkebygg, kirkegårder, ansatte, økonomi samt alle kirkelige handlinger i kommunen som teller drøyt 21.000 innbyggere. Totalt bruttobudsjett er på 15 millioner kroner.

— Det er en veldig spennende jobb. Man blir som en daglig leder som har ansvar for det hele, sier Vartdal.

For tiden pågår intervjuer og referansesjekk av søkerne. Selve ansettelsen blir avgjort på et møte 11. desember, opplyser Vartdal.

- Liten sans for retrettstillinger

Anita Apelthun Sæle ønsket comeback på Stortinget for Kristelig Folkeparti (KrF). Drømmen brast da Laila Dåvøy kuppet topplasseringen på Hordaland KrFs nominasjonsmøte i midten av november.

Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø kjempet i det lengste for Anita Apelthun Sæle. Han var helt ukjent med at hun nå kan tenke seg jobb som kirkeverge.

— Det var nytt for meg, men hun er flink til alt hun tar seg fore. Hun har bred erfaringsbakgrunn med kjennskap til både politikk og forvaltning. Det er en god kombinasjon for en kirkeverge, sier Ystebø, som er assisterende redaktør i Norge IDAG.

Dersom hun får jobben, vil det ikke være første gang en stortingspolitiker fra KrF går samme vei. Valgerd Svarstad Haugland ble kirkeverge i Oslo etter den politiske karrieren.

- Hva synes du om at tidligere stortingspolitikere går til toppjobber i det offentlige?

— Rent prinsipielt har jeg liten sans for såkalte retrettstillinger, men dersom søkeren er kvalifisert, har jeg ingen motforestillinger, sier Ystebø.

- Må være medlem

Leder av Fjell kyrkjelege fellesråd, Dag-Olav Bjorøy, er en av flere som blir sentral i ansettelse av ny kirkeverge. Han vil ikke kommentere hvordan han vurderer kandidatenes bakgrunn.

Ei heller vil han svare på om Sæles kristenkonservative ståsted kan få betydning i så måte.

— Når det gjelder ansettelse av kandidat legger vi vekt på kriteriene som står i utlysingsteksten. Kandidatene må for eksempel være medlem av den norske kirke.

Foruten eks-stortingspolitiker Sæle kan det nevnes at redaktør av Kystradioen, Vigleik Brekke, også står på søkerlisten. De andre kandidatene er Berit Bakke, Annlaug Børve, Odd Magne Havneraas, Helene Møgster og Nils Birger Soltveit.