- Utviklingen nå er en måned tidligere enn i fjor, sier seniorforsker Mekjell Meland ved Bioforsk i Ullensvang.

At frukttrærne i Hardanger knopper seg og blomstrer tidlig, interesserer også europeiske forskere.

Frukttrærne i Hardanger kan bli en viktig indikator på varige klimaendringer.

- Ja, frukttrærne er en god indikator på klimaendring. Vi har de siste 25 årene registrert datoene fra knoppsprett til blomstring og til bladfall på ulike fruktarter og sorter. Det er dette som kalles fenologi, sier Meland.

I april kommer 25 forskere fra en rekke universiteter i Europa for å diskutere blomstringen i Hardanger. Dette er en del av et større EU-prosjekt.

Aprikossorten Goldcot, 110314.JPG

- Trenden er at blomstringen skjer tidligere nå, bortsett fra i fjor, da våren kom sent. Vi ser samme tendensen lenger sør i Europa, sier han.

Ikke eksotisk frukt

Et utslag av varmere klima er dyrking av mer eksotiske fruktsorter i Hardanger, men dette blir neppe en ny vekstnæring.

— Her i Ullensvang har vi prøvd ut ulike sorter fersken og aprikos. Vi valgte ut sorter som modnes tidlig, sier Meland.

Resultatene av prøvedyrkingen vil bli publisert i en egen rapport om kort tid.

- Disse artene er nok for krevende for vårt klima til at det kan bli kommersiell dyrking utendørs, sier han.

Årets vinter i Hardanger har vært svært mild og minner om det vi ser i Sør-Europa. Her har de opplevd tidvis store økonomiske tap på grunn av plutselig væromslag med kulde. Fruktbøndene i Sør-Europa er blitt tvunget til ulike tiltak for å holde liv i avlingen.

- De bruker blant annet brennende oljefat og sprinkleranlegg med vann, for å holde kulden på avstand, sier Meland.

Frykter ikke kulde

Det kan bli problemer for fruktavlingen i Hardanger hvis det skulle komme en uventet kuldeperiode.

- Med et mildere klima og tidligere vår, kan vi få samme problem som er vanlig i Sør-Europa. Det er særlig frost under blomstring som kan redusere avlingene.

- Slik knoppene er nå, må det minst 5-10 minusgrader til, noe som er usannsynlig at vi vil oppleve her, sier Meland.

— Er problemet for fruktbøndene at forbrukerne er kresne, mer enn frost?

— Nei forbrukerne er ikke kresne, men forventer med god grunn høy kvalitet på norsk frukt. Er frukten skadet av frost går den ikke gjennom kvalitetskontrollen på pakkeriene. Den går da til pressing og blir solgt som saft, sier Meland.