Søket etter den savnede Fredrik Johannessen Lie (18) på Sotra går nå over i en ny fase, opplyser operasjonsleder ved Hordaland Politidistrikt Jan Steimler.

— Vi antar nå at han er omkommet. Det vil bli satt i verk søk under vann så snart det blir lyst. I løpet av ettermiddagen blir det gjort en evaluering på hva man skal gjøre videre dersom det ikke blir gjort noen funn, sier Steimler.

Under vann

Steimler sier det er nærliggende å tro at 18-åringen kan være i vannet.

— Vi begynner undervannssøket i nærheten av stedet der ulykken skjedde. Det er samtidig hentet ut rapporter om strømforhold, og disse vil bli vurdert med tanke på hvor det er hensiktsmessig å søke.

Det er gjort et svært grundig søk på land, uten at den savnede er funnet.

— I tillegg til leteaksjonen har det blitt gjort mye etterretningsarbeid, uten at vi har fått noen treff. Oppfølging av tipsene som har kommet inn har heller ikke gitt noe resultat, sier Steimler.

Totalt 180 personer deltok lørdag i søket etter 18-åringen, som forsvant etter en bilulykke torsdag morgen. Det inkluderer profesjonelle letemannskap, politi samt familie og venner fra lokalsamfunnet i Fjell.

Politiet bestemte seg for å avslutte redningsaksjonen lørdag ettermiddag.

Det forteller operasjonsleder Kjersti Eidsnes i Hordaland politidistrikt til BT.

Søkt lenge nok

— Hvorfor beslutter dere dette?

— Vi mener man har søkt så godt og på alle de aktuelle stedene at det ikke lenger er hensiktsmessig å fortsette søket.

Alle de frivillige letemannskapene samles nå inn til en debrief av politiet. De er også i ferd med å varsle alle pårørende, som allerede har fått beskjed om at dette kunne bli utfallet. — Hva betyr denne beslutningen?

— I morgen vil leteaksjonen gå over til å bli et søk etter antatt omkommet. Vi vil ha en undervannsbåt som skal søke på sjøen. Parallellt med dette skal vi drive etterforskning og etterretning, sier Eidsnes.

Stakk av

Det var torsdag morgen at politiet fikk melding om at en bil hadde kjørt av veien på Ekerhovd på Sotra. Like etter fikk politiet melding om at enda en bil hadde kjørt av veien samme sted. Da patruljen kom frem, hadde begge førerne stukket av.

Den ene føreren meldte seg for politiet senere samme dag. 17-åringen ble anmeldt for promillekjøring etter å ha tatt en blodprøve. Letehunder ble satt inn for å finne den andre, Johannessen Lie. De fulgte spor etter ham ned til sjøen.

Flere deltok

Siden da har det pågått et storstilt søk i området hvor bilene kjørte av veien.

Politiet satt først i gang finsøk i terrenget. Flere frivillige fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Sivilforsvaret ble kalt inn. Soldater fra Heimevernet har også deltatt, i tillegg til redningshunder og politiets hundepatruljer.

Venner, bekjente og familiemedlemmer har også søkt dag og natt for å finne den savnede 18-åringen.

SØKER I SJØ: Det ble også foretatt søk i sjøen. Letingen etter den savnede ble avsluttet lørdag ettermiddag. Søndag fortsetter søk i sjøen med undervannsbåt.
Vegar Valde (arkiv)
SAVNET: Fredrik Johannessen Lie (18).
PRIVAT