Bare Tom Andreassen møtte opp da Røde Kors inviterte tidligere rusmisbrukere til båttur på fjorden og påfølgende middag. Det til tross for at mange metadon— og subutex-brukere sliter med ensomhet.

— Det er dessverre en del som isolerer seg og sitter alene hjemme, fordi de ikke tør treffe andre mennesker. De vil gjerne bli med, men angsten stopper dem. Det er utrolig synd, sier Tom Andreassen.

Makrell og villsau

At Røde Kors-president Thorvald Stoltenberg også meldte sin ankomst, gjorde det nok ikke lettere å melde seg på for dem som fra før var i tvil. Stoltenberg innså at han sannsynligvis hadde skremt bort noen fra onsdagens fisketur ved Lygra i Lindås.

— Det kommer til å ta tid for oss å bygge opp tillit blant dem vi forsøker å hjelpe. Vi kan ikke vente å få full oppslutning med en gang. Dette kommer vi til å satse på i årevis fremover, sier Thorvald Stoltenberg.

Han ble forsinket på flyplassen og gikk derfor glipp av båtturen. I mellomtiden trakk Tom og forloveden hans opp den ene makrellen etter den andre i solnedgangen ved Lygra. Presidenten rakk imidlertid villsaumiddagen på Lyngheisenteret etter fisketuren.

Målet til Røde Kors er å hjelpe tidligere rusmisbrukere til å skape et nytt nettverk i et rusfritt miljø. Frivillige i organisasjonen har tidligere i sommer arrangert fisketur med grilling, kinobesøk og gocart-kjøring. Oppslutningen hittil har ikke vært den helt store. Men prosjektet er i startfasen, og Tom brenner for det.

Vanskelig å få venner

— Dette er på mange måter blitt mitt hjertebarn. Det er utrolig viktig at tidligere narkomane kommer seg ut av leiligheten og får nyktre venner. Folk må spørre seg hvorfor de ville begynne med metadon eller subutex. Det må jo være for å komme seg ut av rusmiljøet og slippe jaget etter penger, sier Tom Andreassen.

Etter 25 år på kjøret begynte han med metadon som en av de første i Bergen for fire og et halvt år siden. Tom har selv fått føle på kroppen hvor vanskelig det er plutselig å skulle forandre livsstil.

— Jeg trodde det ville gå fort å få seg nyktre venner da jeg begynte med metadon. Men det var ikke så lett. Jeg har jobbet og slitt mye med dette, sier Tom Andreassen. Nå er han forlovet med Miriam Flæthe, som ikke er bruker.

«Aktiv fritid», som Røde Kors har døpt prosjektet, er i gang i Hordaland, Buskerud, Troms og Oslo. Flere fylker vil komme etter, lover Thorvald Stoltenberg.

FISK I SOLOPPGANG: En fangst på tretten makrell ble resultatet da metadonbruker Tom Andreassen og forloveden Miriam Flæthe dro på fisketur med Røde Kors. Organisasjonen håper flere vil delta på utfluktene fremover.
Foto: Roar Christiansen